26.01.2012. 

Mislim da je u današnje vrijeme problem rasklimanih stolica u domovima izraženijji nego u vrijeme kada nije bilo centralnog grijanja i plastične stolarije. Zrak u kućama je jako suh, drvo se presuši pa se stolice, posebno one izrađene od bukve, počnu klimati dok se ne raspadnu.

Jedan takav problem se i meni desio, pa sam odlučio to u maniru „samovca“ sam popraviti. Za tako nešto potrebne su tri stvari: dobra volja, dobra volja i dobra volja. Kada imaš te tri stvari, uzmeš nešto malo alata, ljepilo i to je to. Šalu na stranu, opisat ću popravak jedne stolice na jedan način koji je dao dobre rezultate.

U cijeloj priči, ključnu ulogu ima ljepilo. Svega sam se naslušao i načitao, te ljepilo za laminat, te bison ljepilo, te dvokomponetno ljepilo te…! Moj izbor je: Kleberit PUR Leim 501 (slika 1). Boca ljepila košta 59 kn (500 gr) i vjerujte mi – vrijedi svaku lipu. Jednom prigodom, prije 5-6 godina, sam s njim zalijepio komad betona koji se odlomio od betonskog stupca i to dan – danas još drži. Navedeno ljepilo ima odliku da ekspandira, slično pur-pjeni ali u bitno manjem omjeru.

Pa, krenimo s realizacijom.

Prvo morate imati ovakvu rasklimanu stolicu (slike 2 ili 3).

Stolicu potpuno rastavite. Rastavite sve one dijelove koji su se rasklimali, bez obzira da se i samo „malo“ klimaju. Jasno, tijekom rastavljanja si nekako obilježite kako je koji dio bio originalno postavljen, a ne kao ja, pa onda nagađaš kako spojiti nazad (slike 4, 5, 6).

Kao što se vidi, nakon rastavljanja je ostalo na dijelovima i rupama starog ljepila (slika 7).

Sve staro ljepilo se mora dobro očistiti (slike 8, 9, 10) kako bi spoj novog ljepila bio drvo – drvo, a ne drvo – staro ljepilo – drvo!

Nakon čišćenja, kreće se u pripremu dijelova za spajanje. E, sad, ima tu nekoliko „caka“ koje je potrebno napraviti ili ne napraviti, u ovisnosti koliko ima razmaka u rupi kada se umetne spojni komad stolice.

Ako si komadi međusobno dobro „štimaju“, mogu se samo zalijepiti.

Ako ima previše razmaka, najbolje bi bilo staviti komad furnira od istog materijala zajedno u rupu, prije toga staviti ljepilo i na jednu i na drugu stranu furnira, pa onda zalijepiti.

Ako je situacija tako – tako, ni lijevo ni desno, primjeniti ono što sam ja (slike 11 i 12). Dio od komada koji ulazi u rupu uzduž prorezati do 1 – 1,5 cm dubine, staviti ljepila, napraviti drvenu „kajlicu“ (po mogućnosti od istog materijala od kojeg je izrađena stolica) iste dužine kao dubina proreza te je staviti u prorez prije sastavljanja stolice. Na ovaj način će se prilikom spajanja stolice kajlica u rupi zabijati u prorezani dio i širiti ga, što će dodatno učvstiti spoj.

Zatim pristupiti ljepljenju. Obavezno ljepiti i jednu i drugu stranu, ljepilo nanijeti u tankom sloju na sve dijelove koji su u kontaktu (slika 13), te tada sve spojiti – može se poslužiti i gumenim čekićem.

Po spajanju, sve je potrebno stegnuti stegama barem na 2 sata (slike 14 i 15). U nedostatku stega, može poslužiti nekakav teret npr. vreća cementa 🙂 ili komad užeta koji se može uvrnuti nekom polugom.

Sjećate se, ljepilo ekspandira (slika 16). Nakon otprilike 45 min do 1 sata odstranjuje se ljepilo koje je ekspandiralo na vidljive dijelove stolice.  Ono tada još nije potpuno stegnulo, razvlači se poput žvakaće. Potrebno je drvenim štapićem ili skalpelom odvojiti (odrezati) taj višak ljepila pa krpicom nakvašenom benzinom ili razređivačem detaljno obrisati.

I to je to (slika 17 i 18).

Zadovoljni ste svojim uratkom i ljuti ste jer znate da ima još 5 stolica koje su u istom stanju i koje se moraju popraviti na isti način.

Ivan Lončarić

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 9300

9 thoughts on “Popravak rasklimane stolice”
 1. Ivane, ovo je pravi školski primjer kako treba pristupiti problemima u kući i oko nje.

  Osim pedantno odrađene majstorije, moram pohvaliti tekst i fotografije. 🙂

 2. Nadam se da će to nekome pomoći, a ako treba to tebi napraviti, ti samo dovezi stolice 🙂

 3. Svaka čast ima nas sa ovakvim problemom a ovo pomaže i te kako idući vikend ja napadam stolice stare 25 godina sa kojih je i više nego riskantno ručati 🙂

 4. Dino, ako su te stolice toliko stare, pažljivo s njima. U ono vrijeme majstori su bili vrlo kvalitetni i radili su dobre spojeve, pa je možda dobro spojeve samo očisititi od starog ljepila i ponovo zalijepiti onim gore ljepilom. U Osijeku ljepilo možeš kupiti u trgovini Bastller na Gornjodravskoj obali, a stege ti mogu i ja posuditi 🙂

 5. Samo dobar čovjek može ovako detaljno i jednostavno opisati rad. Hvala na tekstu i na slikama. Čak i ja, već dama u godinama, shvatila sam i idem na posao.

 6. Odličan tekst, svaka čast.

  Upravo se suši treća stolica koju sam popravio prema uputama. Nabavio sam navedeno ljepilo i 4 stege (supruga je rekla da za te novce mogu kupiti nove stolce 🙂 ) jer bez toga se bolje ne upuštati u ovakav pothvat.
  Oni koji prvi put rade sa stegama – pažnja – stolci imaju oble dijelove s kojih stega sklizne. Ja sam stavio komade gume od zračnice bicikla. Oni koji rade prvi put s ovim ljepilom – pažnja – ljepilo značajno ekspandira i na početku sušenja je potrebno više puta uklanjati ljepilo koje izađe iz spoja. Kada stavljate stege obratite pažnju da možete nesmetano doći do spojeva s kojih morate uklanjati višak ljepila.

 7. Gospodine dtrnski,
  zahvaljujem se na pohvali. Sve je tako kako ste rekli, no čini mi se da ste možda stavili previše ljepila pa je zato više ekspandiralo nego uobičajeno. No to je stvar malo prakse i iskustva u korištenju istog. Moje stolice, koje sam tada popravljao (a prošlo je već gotovo 3 godine) i dan danas drže odlično.

 8. Pozdrav Ivane,
  sigurno je previše ljepila, trebam prakse kako kažeš.
  U međuvremenu sam zaljepio još 4 stolice, a sada rješavam obostrano truli štok balkonskih vrata. Siguran sam da se ne bih upuštao u to da me nije krenulo sa stolicama 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *