08.07.2009.

Ne kaže se džabe da sirotinja kupuje dva, a možda i tri puta! 🙂 Prvi trimer za košenje trave u mom pola jutra velikom voćnjaku služio  mi je samo nekoliko desetina minuta iako sam ga platio zamalo 1.000 kn.  Kriv sam jer se nisam raspitao i što sam naivno povjerovao trgovcu u  lokalnom dućanu u kojem često kupujem razne tehničke potrepštine i  sitnice (pipe, svrdla, vijke i sličnu sitnice).

OK škola je plaćena, servis glupog  crvenog MTB trimera traje nekoliko tjedana poslije čega ga poklanjam  bratiću, a ja odmah kupujem poznato ime Stihl model FS 55 za nekih  2.600 kn (sada košta 2.900 kn).

Raspitam se na prodajnom mjestu u čijem  sastavu radi i ovlašteni servis, kako to sve funkcionira, na što sve  trebam paziti, od čega se sastoji održavanje i tako to. Pokazali su mi kako se pokreće,  zaustavlja, mijenja silk i gdje se podmazuje. Mogli su me pitati što  planiram kositi i dati neki kvalitetniji savjet ali očito je kao  konzalting kod naših trgovaca nije jača strana. Valjda će i to jednoga  dana postati sastavni dio svake kupnje…

Stihl FS 55 sa dvostrukim rukohvatom je  prava mala zvijer! Na prvi pogled se vidi kvaliteta izrade, a mene  (strarog samovca) posebno raduje mogućnost kupnje svih rezervnih  dijelova i lagano održavanje bez posjete servisu.

Motor je izvanredan, snažan i živahan  ali čak i ovako skup i solidan proizvod pati od dječjih bolesti kao i  svi industrijski proizvedeni strojevi, bez obzira o čemu je riječ  (kosilica, bicikl ili traktor).

Mast za podmazivanje glave se uopće ne  može utisnuti unutra jer je potreban daleko veći pritisak i neka profi  mazalica koja može pod visokim tlakom utisnuti mast tamo gdje je  potrebna. 🙁

Šteta je da se glava ne može rastaviti,  očistiti, podmazati i ponovno sastaviti, ali to je već drugi problem.  Svi proizvođači vole zarađivati od prodaje dijelova pa tako i Stihl. Na  osnovu jednogodišnjeg iskustva i potrošenih 500-tinjak kuna na rezervne  dijelove, mogu Vam iz iskustva i “prve ruke” dati nekoliko savjeta i  preporuka.

Kosim  redovito pola jutra voćnjaka, potrošio sam u godinu i pol dana preko  oko 70 litara benzina, 100-tinjak metara PVC niti, 10-tak pari  aluminijskih vodilica, jednu sajlu gasa, nekoliko filtera za zrak i  plastični poklopac glave za košenje – dakle mjerodavan sam. 😉

Poslušao sam savjet servisera kod kupnje  i povremeno pokušavao utisnuti mast u glavu za košenje i to je to.  Nažalost to se pokazalo kao nedovoljno. Odmah po kupnji trimera potrebno  je dobro podmazati sajlu gasa i mehanizam za automatsko odmatanje  plastičnog flaksa ili silka.

Zašto? Zato jer sajla koja inače vrijedi  10-tak kuna kupljena u Stihlovim trgovinama košta 130 kn! Po svemu  sudeći riječ je o sajli slabe kvalitete, koja nije tvornički podmazana  pa i ima veliko trenje između čelične sajle i plastične ovojnice.  Kvalitetne sajle za bicikle, motocikle i automobile imaju između  teflonsku ili silikonsku cjevčicu ili neki drugi materijal koji smanjuje  trenje i produljuje vijek što kod ove sajle nije slučaj. 🙁

Poslije  više od godinu dana korištenja – sajla se potpuno zaglavila i nije se  više mogla uopće pomicati, a kamoli dodavati gas. Kada sam je izvadio i  detaljno pregledao nije bilo pokidanih čeličnih niti kao ni bilo kakvih  vidljivih oštećenja. Sajla je išla lagano samo u ravnom položaju, kada  bi se malo svinula više se nije mogla pomicati – to je znak da je došlo  do velikog oštećenja unutar vanjskog plašta i nikakvo podmazivanje nije  pomagalo. Problem sa zaglavljivanjem sajle nastaje zbog višestrukog  savijanja (usukavanje) i potpuno nepotrebnog provlačenja iste kroz  kućište i oko motora do rasplinjača – riječ je o konstrukcijskom  propustu ili namjerno traljavoj izvedbi s ciljem bolje prodaje rezervnih  dijelova (ovo im je ujedno i najveći minus).

S obzirom da je kvaliteta ove sajle  slabašna, a cijena bezobrazno visoka, potrebno je istu dobro nauljiti  mineralnim ili sintetičkim uljem npr. SAE 45 ili podmazati silikonskim  mazivom u spreju koje ima osobinu dobrog prodiranja u “dubinu  teritorija” to jest u sve šupljine i na taj način uspješno podmazuje i  smanjuje trenje. Podmazivanje sajle potrebno je napraviti na svim novim  kosilicama i nekoliko puta tijekom sezone košnje – najbolje sa obje  strane – na ručici i do karburatora.

Što se mehanizma za automatsko odmatanje  fleksa ili silka tiče, na njega me nitko nije upozorio, tako da sam bez  problema kosio, a onda je silk prestao izlaziti i košnja je postala  mučna i traljava.

Nikakva pažnja i njegovanje tu ne pomaže sve dok nisam odlučio nauljiti unutrašnjost glave za košenje, pa što bude. Poslije košnje potrebno je oprati, očistiti i osušiti glavu, a zatim  je dobro nauljiti izvana i iznutra i nećete imati nikakvih problema sa  automatskim otpuštanjem plastične sajle to jest niti za košenje. Kada  poslije određenog vremena kosilica počne gubiti snagu ili se teško  pokreće (otežano paljenje) to je siguran znak da je filtar zraka prljav i  da ga treba očistiti ili zamijeniti.

S obzirom da su ovi filtri napravljeni  od kvalitetnog materijala (filc) i otporni na mehaničke i kemijske  utjecaje, preporučujem kupnju samo jednog rezervnog filtra tako da  uvijek imate na raspolaganju jedan za zamjenu. Poslije nekoliko sati  korištenja kosilice, prljavi filtar treba izvaditi i staviti drugi, a  zatim ga oprati prvo u benzinu i/ili u vrućoj vodi sa deterdžentom za  pranje rublja ili posuđa. Filtar zatim dobro isperite vodom i ostavite  da se osuši na konopcu za sušenje rublja. Poslije toga će biti kao nov i  možete ga bezbroj puta koristiti…

Od alata vam je potreban jedino komplet  zvjezdastih odvijača (T 20 i T 25) ili nastavak za malenu gedoru i  nešto vještine i dakako malo dobre volje, komad stare krpe, malo ulja i  mast za podmazivanje (obična totmast ili grafitna mast) i to je to!

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 64123

27 thoughts on “Održavanje trimera – Stihl FS 55”
 1. Trebal si kupit Jonsered trimer pa nema nikakvih dječjih bolesti – GR 50 je zakon!

 2. Nebi htel ispast nekakav pametnjaković ali pošto se služim “STIHL” strojevima 12 godina i posjedujem malu kolekciju sastavljenu od kosa FS 40 i FS 350,te pile 039 dopuštam si da sam malkice kompetentan na tom području. Prvo, svaka čast na dobroj volji i uloženom trudu da širem puku prenesete svoja iskustva. Stvarno fino prezentirano.
  A sad bi ja (bez zle namjere) ponešto prokomentiral. Dopuštam da netko ima loša iskustva sa Stihl-om, ali ja sam i više nego zadovoljan. FS 40 imam oko 12 godina. S obzirom da imam vinograd i puno okućnice godišnje ju ganjam 40-50 sati.Kad kosim po vinogradu praktički ju ne gasim 5-6 sati, ne raćunajući doljevanje goriva. I tako 12 godina. Kvar jedan jedini nakon 7 godina pukla gas sajla. Godinu dana poslje zamjenjen auspuh. I to je sve po pitanju dijelova. E sad,možda je tajna njene izdržljivosti u tome što je malo “nabrijana”. Tri sezone nakon kupnje, pošto se je dobro razradila,odlućil sam malo riskirati i napravljeno je tuniranje mašine;tokarena je radilica i stavljeni su dvostruki ležajevi. Time se je dosta dobilo na povećanju snage i smanjenju potrošnje goriva. Rizik se je isplatil jer i danas kosi ko blesava a troši ko fajerceg(upaljač). He,he! Kad se samo sjetim susjeda koji mi je rekal da to niš ne valja i da ju bum za godinu dana moral bacit… Pod sličnim režimom već 8 godina radi i FS 350,a statistika je još bolja: kvarova-0,promjenjeno dijelova-0(ne računajući filtere za zrak i gorivo). Za obje kose sam isprobal 10-ak vrsta flaksa razlićitih profila i proizvođaća,7-8 vrsta noževa i 5 vrsta glava za košnju.
  Sad ne želim da ispadne kao nekakvo pametovanje ali moram to reći;ja sam malo više od 500 kn potrošil za djelove(većinom potrošne) u 12 godina za obje kose,tak da mi nije jasno kak ste vi to uspjeli u godinu dana za jedan stroj.Ili imate vraški peh ili tu nekaj drugo ne štima. Kaj se tiće potrošnje goriva i flaksa, tu sam se lagano užasnul – meni je 70 litara i 100 metara flaksa TROGODIŠNJA potrošnja za obje kose. A ćisto sumnjam da pokosim manje površine od vas.No,svaka škola se plaća.Ja to najbolje znam. Prvih par godina ubil sam hrpu love eksperimentirajući sa svim onim silnim flaksevima, noževima i glavama, dok nisam došal do optimalnih rješenja. Kao prvo,ako sam dobro primjetil koristite glavu “SuperCut”. Ta je vjerojatno bila na stroju ka ste ga kupili. I meni su davno prodali istu foru. Te “SuperCut” glave isporućuju serijski gotovo sa većinom strojeva. I to ne slučajno. To je prava žderaćica flaksa i goriva! Naime, ona automatski svako malo izbacuje flaks kad se on skrati na određenu duljinu. I to ga ne izbaci na optimalnu duljinu već previše, tako da se onaj višak odreže na nožiću štitnika i upropasti. Osim toga ako se malo jaće zaprlja, flaks izbacuje neravnomjerno ili se totalno zaglavi. Kao što rekoste, prava patnja. I ja sam se tak patil skoro dvije godine, dok mi nije došlo iz guzice u glavu – bacil sam tu prokletinju, stavil glavu “AutoCut” i flaks 2mm. Ma pjesma! Upravo preporođen. Vjerovali ili ne, potrošnja flaksa pala za dvije trećina a goriva gotovo upola! Pa ti vjeruj trgovcima. Ukoliko se radi o košnji ćiste trave do 20cm, najoptimalnija kombinacija za vaš stroj(i džep!) bi bila ova prethodno narečena. Za košnju visoke žilave trave ili trnja idealno bi bilo koristiti dvokraki ili trokraki nož. Općenito, za strojeve do 30ccm najbolje je koristiti flaks do 2mm. Deblji ima veći otpor zraka pa se stroj manje kubikaže više mući i povećava se potrošnja goriva. Godinama eksperimentirajući došal sam do zakljućka da je najbolji flaks, s obzirom na izdržljivost i reznu moć, Husqvarna ”Wisper”. Nešto jeftiniji od Stihl-ovog a kvalitetniji. One raznorazne bezvezne “no name” flakseve koji se prodaju po trgovaćkim centrima i placevima za sitne novce, ne preporućam. Niti koštaju – niti valjaju. I da još jednom napomenem; toplo preporućam bacite tu super strašnu glavu “SuperCut”, stavite “AutoCut” i otkrit će vam se nove dimenzije košnje. Kaj se tiće podmazivanja, vjerojatno ste mislili na podmazivanje zupćastog prenosnika tj. getribe, pošto se glava za košnju ne podmazuje. Istina, postoji ona narodna “ko maže taj i vozi”,ali neke stvari se zbilja ne podmazuju. Neznam s ćime ste pokušavali podmazati getribicu, ali postoji tuba orginalne Stihl-ove masti(košta par desetaka kuna a rabi godinama) koja se našrafi na mazalicu koja se nalazi sa suprotne strane one okomite rupice u koju ste vi toćili nekakvo mazivo. Isprićavam se ako znate, ali u tu okomitu rupicu se stavlja štift (svornjak) koji blokira zupćanik prilikom skidanja kompletne rezne glave sa getribe. Dakle sa suprotne strane rupe za blokiranje zupčanika se nalazi otvor za podmazivanje zatvoren vijkom. Taj vijak se skine i ako je unutarnji kraj vijka suh ili slabo mastan zupćanik treba podmazati. Tuba Stihl-ove masti ima potpuno isti navoj kao i vijak pa se bez problema nšrafi na mjesto vijka. Kada se našrafi, s jednom rukom se stisne tuba a sa drugom istovremeno malo okrene glava da se zupćanik ravnomjerno podmaže. Ne treba pretjerivati. Previše masti može jednako štetiti kao i premalo. Poslje se vijak vrati na mjesto i gotova stvar. Ne treba tu nikakve velike sile a pogotovo ne nekakve posebne mazalice. Inaće, ta se mast prilićno sporo troši, tako da ja osobno getribu na svojem FS 350 podmazujem jedanput godišnje. Zahvaljujem na pozornosti.
  Nadam se da vam nisam otkrivao “toplu vodu”. Želja mi je bila pomoći.
  Puno uspjeha u daljnem druženju sa vašim strojem.

 3. Posjedujem FS55 i prezadovoljan sam ! Jutros sam kupio FS130 pa vam javim rezultate!
  Stihl je Stihl

 4. Kupio jonsered prije 6 godina. Kosim vocnjak, sljivik i veliki plac. Nikad se nije pokvario, a ciscenje i odrzavanje jos nije dozivio. Toplo preporucam.

 5. Bok! Moj upit je vezan za komentare od gospodina pod nikom “zdrafko” a to je vezano za onaj dio gdje on govori kako je svoj trimer fs 40 nabrijao tokarenjem radilice i stavljanjem dvostrukih lezajeva. Zanima me gdje se to moze napraviti? Hvala

 6. imam fs 55 vec jedno 5 godina.skoro nisam nista radio na njoj.al u zadnje vrijeme me pocela nesto muciti.malo sam ju cistio i kad sam skinuo auspuh imao sam sta i viditi.nakupila se cađ na izlazu,ocistio sam to i upalio ju radi.ali nije mi vise kao prije…nema tu snagu i nekosi bas nesto najbolje pa ako neko zna neki savijet nek javi!!i jel netko zna na karburatoru za stelanje koliko bi koji vijak trebao biti zavrnut..

 7. Dali je netko imao problem na karburatoru tako da nije pumpica htijela vući benzin iz rezervoara na al-ko bc 300 trimeru ili slično. Mjenjane su membrane na karburatoru, cjevcice, filter goriva, pumpica – molim za savijet…

 8. Dali je ta al-ko flakserica za prodati ak je daj se javi na mail.

 9. Pitanje za gospodina Zdravka, molim Vas mogu li vas konzultirati za flakserice. Ja puno kosim i imam Stihl flaksericu. Zadovoljna sam, ali vidim da vi puno znate o tome, odgovorite mi u ovoj rubrici, koju Stihlovu kosilicu ja kao žensko mogu najjednostavnije koristiti. Sada imam najmanju, ali malo mi je preslaba.

 10. odgovor za Josipa,ovako druze imam isti fs55,problem je u karburatorima koji nisu dobri,to jest napravljeni su tako da izdrze oko 1-1.5 godinu i onda masina kilavi,zbog toga je fs55 povucen nedavno iz prodaje vise ga nema sad je izbacen fs56,mali savjet kad budes mijenjao karburator stavi od fs-a 75 on ima dvije dizne i lakse ga je stelovati i dugotrajniji je,pogledaj diznu iza vazdusnog filtera kad je masina upaljena i vidjeces da izbacuje kroz nju gorivo na vazdusni filter,toliko o stihl karburatorima NISTA VISE NIJE KAO STO JE BILO PA NI STIHL

 11. nadovezao bi se na Gorana, ja također imam fs55, flakserica je kupljena kao pomocni stroj pri kosnji, znaci nije puno radila, a mijenjao sam na njoj karburator i dio elektronike. TOLIKO O STIHL-u. a da ne kazem nedaj
  bog da je operes sa minivosem….. taj STIHL navek moras zmazan drzati u radioni.

 12. Pozdrav ,
  Nemam puno šta za dodati ali osvrnuti ću se na podmazivanje…
  Kada se glava s prenosom i oklop s stroja skine , unutar cijevi nalazi se plastična cijev u kojoj se vrti sajla koja završava četvrtasto na obja ktaja.
  Vrlo je dobro i domišljato izvedena osim što sama sajla ne dobiva podmazivanje stoga predlažem da se prostor plastične cijevi također napuni totmašću i to kvalitetnom .Nož se da izraditi od lista gatera ali ga se mora izbalansirati.Stroj najbolje radi s najlonom i ja u praksi s 1 rezervarom od 3 dcl pokosim oko 200 m2. S obzirom da je male snage (oko 1 konja ) stroj je super.možda bi se umjesto sajle dalo ubaciti kardan istog promjera , ali mislim da bi tada u slućaju udara više stradala radilica ,klipnjača i klip.Ako se ne siluje vjek trajanja je vrlo dug.
  ———————————–Sretno !

 13. Lijepo je vidjeti ovolike komentare, savjete, pitanja i odgovore pravih majstora. 🙂

  Moj trimer FS55 još uvijek radi kao konj. U međuvremenu je dobio još jednu sajlu gasa, i Autocut glavu koja smanjuje potrošnju silka za 80%. Nažalsot košnja sa autocut glavom nije lagana kao sa originalnom Supercut glavom koja je potpuno ravna i glatka.

  Vremenom je Stihl posustao i izgubio čak 2/3 snage! Zadnja košnja je išla iznimno teško, sporo, ma nikako… Detaljno rastavljanje i čišćenje karburatora nije pomoglo… Filter za zrak također nije bio u pitanju… Svjećicu nisam skidao, samo sam malo obrisao prašinu sa keramičkog tijela i tada sam gurnuo odvijač u auspuh i vidio da ima malo gareži. Očistio sam tu uistinu malecku količinu gareži i pokrenuo trimer.

  I gle čuda ponovno sam dobio, po slobodnoj procjeni, svih 100% snage i okretnosti. Iskreno nisam mogao vjerovati da tako mala količina prljavštine može tako puno utjecati na snagu motora.

  Slijedi skidanje ispušnog lonca i detaljno pranje…

  I tako dođosmo do one stare narodne: “Čovjek se uči dok je živ i na kraju umre neuk.”

 14. Pozdrav, imam trimer stilh fs 40 i na njemu glavu AutoCut c 5-2, koja mi troši nenormalno puno silka,ćim s glavom pri košnji dodirnem zemlju izbacuje se silk van i reže se na nož.Pri jednoj košnji moram par puta namatati silk.
  Događa mi se potpuno isto kako je Zdravko opisao u svom komentaru,trošim nemormalno puno silka.On je tamo napisao da treba izbacit supercut glavu i stavit autocut, a ja imam autocut ali mi se po potrošnji ponaša kao imam supercut.Kako je on tamo bjasnio za supercut tako je meni za autocut.

 15. Slažem se sa drugarom koji je rekao da je pravo uživanje bilo videti ovaj prilog o Fs 55 još u vreme kad nije bilo ozbiljnijih pomoći oko majstorija na net-u. Iskreno, bilo bi i dobro da je ova stranica specijalizovan forum o Fs 55 gde bi mogli sva svoja iskustva oko kvarova i modeliranja (neko poboljša svoj stroj) podeliti međusobno. Dosta nas sami održavamo svoje uređaje i u tim stvarima bolje je delovati kao tim nego kao pojedinac.
  Fs 55 imam od 2008. i koristim ga za košenje u smislu rada na crno. Veoma sam zadovoljan sa njim. Imao sam dosta kvarova koje su već ljudi spominjali ali rešenja za popravku se uvek nađu. Imam jedno pitanje vezano za karburator pa ako ko zna, molio bi ga da nam pojasni. Radi se o podešavanju vijaka na karburatoru. Ja ih imam tri. Donji je za gas tj. okretanje glave, a gornja dva za odnos zraka i goriva. Jednom mi je to majtor nameštao i posle toga uređaj se preporodio.Čovek kaže da je tu najveći deo kvarova osim spomenute membrane. Pozdrav.

 16. Bio sam danas kod majstora radi toga što mi je trimer fs 55 gubio snagu prilikom davanja gasa i mislio sam da je u pitanju karburator, međutim nije bilo to. Čovek je po zvuku video da se motor napreže i shavtio je da je auspuh zapečen. Imaju tri šarafa nazad koja se odvrnu, pri čemu se pazi da tank za gorivo ne ispadne jer se skine zadnja maska (narandžasta). Nakon toga imaju dva šarafa na auspuhu koja su poprilično duža, i oni se odvrnu. Auspuh se potom skine i jedini način da se očisti jeste da se naloži jaka vatra i on stavi u tu vatru. Nakon što metal pocrveni, unutra ili ogore ili se odvoje ostaci zapečenog ulja. U samom auspuhu ima metalna mrežica između dve komore tako da ugljenisane ostatke moramo izbacivati i kroz malu cev s jedne strane i kroz veliki otvor sa druge strane. Također treba fizički očistiti otvor od hladnjaka gde se nalazi klip, ali tu treba biti pažljiv da se klip ne ošteti.
  Prilikom odvijanja šarafa, pošto su razni delovi uređaja (željezo – aluminij), uvek veoma treba paziti na odvrtanje i zavrtanje šarafa. Naime, šarafi i mnogi delovi uređaja su od gvožđa i plastike, ali su utori ugrebeni u aluminij. Nikad ne smemo preterivati sa stezanjem šarafa jer ne samo što je moguće da ošteti navoj, nego može i da pukne dio u kojem je utor.

  Kad mi je majstor bukvalno spalio auspuh, trimer ima snagu kao nikad. Gotovo da nema veze šta radim na rasplinjaču.

  Ipak mi je rekao, da H šaraf ostaje skroz u desno ili samo malo odmaka od desnog graničnika u levo. L šaraf (luft – zrak) se namešta tako da se prvo skroz zategne u deno do kraja, a onda se vrati pun okret u levo i onda se podešava još oko 1/4 ili 1/2 polovine kruga ovisno od rada mašine. Dakle skroz do kraje u desno i onda u levo krug i po ili jedan krug i 1/4 ulevo.Donji, treći šaraf se polako namešta dok glava radi tako da čim stane, dobro je. On je vezan za sajlu gasa i nije toliko bitan za karburator.

  U vezi sa glavom trimera dodao bih još ovo.

  Zbog popriličnog rada sa trimerom u raznim uslovima, u ugaonom (kutnom reduktoru) zna često otići jedan od tri ležaja. kad sam koristiop jednom dvokratni nož jedan od ležaja je otišao. Morao sam zato da skinem reduktor (samo jedan šaraf se odvrne i bez problema se dolazi do ležajeva) i da zamenim ležaj. Taj reduktor za fs 55 košta u celini oko 80 -90 evra, a sami ležajevi – jeftiniji oko 1 evro i najbolji vrhunski oko 3-4 evra. Ti ležajevi se lako nalaze jer su standardni za bušilice i druge el. alate. Između ostalog, majstor mi je rekao da u slučaju da sam kupovao ugaoni reduktor, nikako ne kupujem od fs 55 jer je slab, nego od fs 130 koji su potpuno primenjivi. Ja to nisam uradio jer sam jeftino prošao sa zamenom jednog ležaja, ali čovek mi je rekao da je ugaoni reduktor od fs 130 drastično jači od našeg na fs 55 i pri tome se porpuno ugrađuje u naš trimer.

  Moj savet je da se dvostruki nož uopšte ne koristi nego cirkularni , ako se mora, a mislim da fs 55 nije uređaj sečenje sa nožem, upravo zato jer mu je mala snaga i ima sajlu umesto šipke, a sve to mrvi delove.

  Dalje, isključivo koristim automatsku glavu i za mene je ona remek delo Stihlove inženjerije. Vremenski glava slabi kao i njeni delovi. Da bi usporio habanje kape (deo koji je u kontaktu sa zemljom) na sredini kape probušio sam rupu promera 8 mm i stavio šaraf dužine 20 mm i debljine 8 mm. Glava šarafa je kontaktu sa zemljom, a pojačao sam je sa dve metalne plotne od oko 30 mm širine i debljine 2 mm. Sa unutarnje strane u glavi, nalazi se matica sa plastičnim steznikom. na ovaj način neverovatno sam smanjio oštećenje plastike koja je u kontaktu sa zemljom.- Sam šaraf i plotne se od trenja skroz izobliče tj. postanu oble u skladu sa rotacijom ali traju veoma dugo. Godinama radim ovako i fenomalno je.

  Mislim da obavezno svako treba da na jedno 3 godine rada zameni kompletnu glavu (moguće su popravke svega, ali pošto je plastika u pitanju oštećenja su trajna – npr. dio na koji se mota silk, haba se u svom ležištu, ali haba i ležiste na donjem delu glave. Zato silk nekad ili nikako ne izlazi ili izleti nenormalno, ovisno koji se deo oštetio.

  Dodao bih i ovo. Tu gde živim je čovek da bi uštedio na silku, umesto silka stavio žicu i kad se žica zakačila za nešto ne znam šta je bilo, pokidao je ligamente oko ključne kosti i dugo nse lečio. Fs 55 je sa svojih 1ks ipak veoma jak uređaj i nikako ne treba koristiti ništa osim silka i fabričkih reznih alata.

  Pozdrav svima.

 17. Pozdrav, u ponedjeljak sam kupio navedeni uređaj STIHL FS55 sa ravnom cijevi i dvokrakim nožem. Dodatno sam nadokupio AutoCut polu-automatski glavu za silk, u njoj je došao silk 2.4(zarezani-tihi). Zanima me da li je u njemu sajla, pošto je nov i nisam ga otvarao. Stvarno je stoj sa svojih 5kg težine i 1ks snage. Sa 50-70% gasa na prvim rezervarima rezao sam sa silkom travu u kanalu do promjera cca. 1.5-2cm što mi je dokazalo da je baš stroj. Na jednom dijelu gdje sam kosio sam imao malo veću travu visine cca. 1.3m, te nisam ni pokušavao ulaziti u nju sa silkom. Odradio sam navedena 3 rezerara, ali sam potrošio i četvrti, te namontirao nož. Doslovno, preporodio sam se…’ko nije probao, ne zna što propušta i sada vidim zašto u uputstvima kažu da prije noža mora ići silk.

  PS. Prvu polovinu rezervara trimer je radio u leru ~30-45 minuta, tek toliko da ne kažete da ne pazim na novu stvar! 😉
  Pozdrav iz Slavonije, Josip

 18. Posedujem Stihl fs 55 od 2005 godine, Do sada nisam na njoj nista menjao osim jedne svecice. Proletos mi se desilo da je auspuh otpao a srafovi su ostali u cilindru. nije bilo sanse izvaditi srafove iz cilindra jer su bili cvikovani u ravni sa cilindrom. Narezao sam nove navoje za srafove ali sada debljine 6mm (stihlovi su 5mm). To mi je do sada bio jedini veci kvar. Ali ne lezi vraze pre nekoliko dana ler gas ne mogu da nastelujem. Jednostavno toliko je veliki da se trimer trese i stvara veliku buku. Naravno sve je sto se tice noza i silka pravilno namesteno. Skidao sam i karburator, kontrolisao, izvadio filter iz rezervoara ali sve je to po meni ok. Ler gas i dalje ne mogu da smanjim a noz ili glava auto-cut se vrti i nece da se zaustavi. Onaj srafcic za stelovanje ler gasa se sam od sebe zavrce od velike turbulencije motora. Cak sam i sajlu gasa podmazivao, nisam je skidao , a dok dodajem gas to se ne primecuje, nego deluje kao da sve vreme drzim pritisnut gas. Da li je u pitanju sajla gasa ili ipak nesto sa karburatorom ?

 19. Pozdrav, stihl fs 55 problem..gorivo se nepojavljuje u ručnoj pumpici nakon pumpanja,radi samo pod čokom,kad se isključi čok gasi se.nakon toga izmjenjene sve brtve i mebrane na karburatoru..gorivo se i dalje nepojavljuje u pumpici,bez problema upali pod čokom,kad ga se isključi ( jer bi se inače ugasila) radi, sa odvrnutim L vijkom 1 đir dosta jako ( prilično veliki okretaji )..nakon toga neuspjevan je smiriti otvarajuči L četvrtinu po četvrtinu ( okretaji ne padaju ) nego se odjedanput ugasi. Evo još jedan podatak.. prije nego što počmem štelati ler sa otvorenim H i L jedan đir kad joj dodam pun gas dok vrti u leru odma se udavi ( počme gubiti okretaje ) želi se ugasiti..sa jače odvrnutim H vijkom ista stvar.ETO..ako netko može postaviti dijagnozu..Hvala!

 20. dali neko moze dami kaze koliki je zazor za paljenje na trimerima…………….

 21. Hvala svima što ste podijelili svoja saznajnja. Svaki stroj ima svojih mana i nedostataka, pa tako i moj MCCULOCK Cabrio 310. Nekad radi dobro, a nekada neće pa neće. Sada ga trenutno muči slaba snaga, i kod dodavanja gasa treba biti pažljiv da se nebi ugasio – radi ali nikako nema snagu koju je imao prije. To je bilo do jučer, jučer neće čak ni tako raditi već se gasi. Radi samo dok je na zemlji i dok držim nogu na motoru. Čim sklonim nogu s motora ugasi se. Ima li tko ideju što bi moglo biti?

 22. pozdrav vama i ocekujem neku pomoc da dodjem do mog problema crkla mi je radilica odnosno klipnjaca kako da dodjem do polovne ili nove majstori kazu da je to do sad rijedak slucaj da to jos nije dokodilo sto se tice tih kvarova trazio sam u svaki servis ali obecanje da ce biti je uzaludno pa vas molim ako postoji bilo kako da dodjem do radilice od trimera fs 450 koji mi je jako potreban za rad i nebi da ga mijenjam jer je to stvar skojom sam bio prezadovojlan do mog kvara poz.dejo podgorica

 23. Pozdrav!
  Moja fs 55tica stara 10 godina pocela je zezati…:)
  Flakserica ne radi na leru odmah se gasi.Postelana po papirima,zamjenjene membrane i počiščen frgič ,nova sviječica ali i dalje se gasi
  Ako ima netko jos kakav savjet dobro je dosao.

 24. Vidi onaj komentar o čišćenju auspuha, ako nisi to popravio. To je osim karburatora najčešći razlog da trimer stane. Za dve godine jakog rada, veoma se zatvori otvor između klipnjače i auspuha. ja sam završuio sezonu i spremam se da to očistim. To radim svake godine. Živio.

 25. Ne znam sta da vam kazem. Ne radi sa slabi strojevima. Danas sam radio sa stihl fs 450 iko 6sati i 3 sata sa fs 350. Sa450sam prezadovoljan. Kada uletim , i stavla debljine zgloba obaram. Nema stajnja. Fs 350… da mi neko pokloni ja bi ga tuzio !!! Ne radi 0.7 k.s manjih od fs 450 . Nego TO NIJE TO !!! Housqarna od 1.8 i moj oleo mac 2.2 k.s su ubice za fs 350. Obicna prdnjava od 800e. Radije bih preporucio fs 250. Motor koji je identican snazi kao 350. Samo nema gumice i amortizacije . P.s kad sam kod amortizacije nakon 2 godine profesionalne upotrebe, sarafi proglajzovani,,amortizacija se raspala a rucica za stelovanje volana ne prizeze kao prije. Svako malo se odvija. Fs 120 i 130 ubice za kucnu upotrebu. Fs 250 takodje . Fs 450 za sve najozbiljnije radovek sve pohvale. Fs 550(moj ljubimac) – savrsen !!!!! Ne treba mimotorna pila :D… a fs 350…. njega bih makao iz prodaje. Kao shto je . I bio maknut jedan period.
  Pozdrav …p.s svaku masinu redovno odrzavam i to preporucujem svima

 26. Pozdrav. Gdje se mogu kupiti dijelovi za FS55 a točno rezervoar jer sam tražio po netu i ovako a vele da ih kinezi još nisu počeli pravit. Može i rabljeni negdje ako ima jer su novi cca 350kn pa ako ode još koji dio da imam info. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *