01.04.2011.

Ne biste vjerovali koliko je truda i  alata potrebno, za zamjenu samo jedne jedine žbice na biciklu, posebice  ako se radi o zadnjem kotaču. Za početak recimo da se bicikl ni u kom  slučaju ne smije voziti sa jednom ili više potrganih žbica jer postoji  velika opasnost da kotač kod udara u neravninu na cesti ili u krivini  napravi “osmicu”, a vozač završi na traumatologiji sa teškim ozljedama.

Katkada se potrgane žbice lako uoče po  zvuku (lamatanje) tijekom vožnje ili ako imamo sreće čujemo  karakterističan “plong” u trenutku pucanja žbica. Tijekom pregleda  zadnje glavčine otkrio sam još jednu puknutu žbicu kojoj nedostaje  “glava” (vidi sliku). Stoga kod zamjene očigledno puknith žbica detaljno  pregledajte sve ostale kako ne biste ponavljali ovaj ne baš jednostavan  i lagan postupak.

Za zamjenu žbica na zadnjem kotaču  potreban je alat za demontažu vanjske gume, skidanje kazete i ključ za  žbice. Na prednjem vam neće trebati alatke za skidanje kazete, što  znatno pojednostavljuje postupak. Nažalost u praksi najviše pucaju  upravo žbice na zadnjem kotaču.

Za početak ispustimo zrak iz zračnice,  plastičnim polugama za demontažu skinemo vanjsku gumu, zatim unutarnju  zračnicu i gumeni obruč koji predstavlja tampon zonu između zračnice i  navrtki za dotezanje žbica u postupku centriranja kotača. Prije  odvijanja i izvlačenja oštećenih žbica slijedi delikatna zadaća skidanja  seta zupčanika (kazeta) sa dvije specijalizirane alatke (video). Ako ih  nemate zaboravite sve i pravac najbliži servis. Žbice na zadnjem kotaču  ne možete niti izvaditi niti staviti ako niste skinuli kazetu!

Potom sve ide “kao podmazano”. 🙂 Umjesto oštećenih stavljamo potreban broj novih žbica i pažljivo ih  dotegnemo (ne previše kako ne bismo pokvarili geometriju kotača, što bi  za posljedicu imalo manje ili više dugotrajan postupak centriranja.  Zatim vratimo tampon zonu (gumeni prsten) na, pa vanjsku gumu u koju  uguramo zračnicu, napumpamo na 2-3 bara, rastavljenu kazetu odmastimo i  očistimo,  pa to sve skupa vratimo na glavčinu i pritegnemo onako  “muški” i to je to.

Ne zaboravite da svaki, pa i najmanji  zahvat na biciklu predstavlja izvrsnu prigodu za detaljno čišćenje,  pranje i poliranje, a zatim podmazivanje i obveznu 50 kilometrasku  probnu vožnju solo ili u dobrom društvu. 😉

Originalni zvuk na video zapisu zamijenili smo glazbom jer susjed sve vrijeme pili drva na stolnoj cirkularnoj pili. 🙁

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 6052

3 thoughts on “Zamjena žbica na zadnjem kotaču bicikla”
  1. Rješio i bez specijalnih alatki… tko se zna snaći…kako kaže stara poslovica 😉
    73 de 9a6ndd

  2. Hvala na detaljnim uputama. Super su mi dosle. Samo stvar je sljedeca – promijenila sam jednu zbicu, a onda nakon 2 tjedna pukla druga. Pa sam i tu promijenila. A onda opet pocele pucati, mamu im. IDotrajale su. sad imam nakon zime lipo 5 popucanih zbica. I jel se to isplati? Jok! Odlucih lipo zadnji noci kotac i tocka. Jeftinije negoli ovo mjenjanje zbicu po zbicu.

  3. Super, ako zanemarimo da kotač treba centrirati nakon zamjene žbica što baš i nije posao za amatere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *