Popravak rasklimane stolice

Mislim da je u današnje vrijeme problem rasklimanih stolica u domovima izraženijji nego u vrijeme kada nije bilo centralnog grijanja i plastične stolarije. Zrak u kućama je jako suh, drvo se presuši pa se stolice, posebno one izrađene od bukve, počnu klimati dok se ne raspadnu.

Jedan takav problem se i meni desio, pa sam odlučio to u maniru „samovca“ sam popraviti. Za tako nešto potrebne su tri stvari: dobra volja, dobra volja i dobra volja. Kada imaš te tri stvari, uzmeš nešto malo alata, ljepilo i to je to. Šalu na stranu, opisat ću popravak jedne stolice na jedan način koji je dao dobre rezultate.

U cijeloj priči, ključnu ulogu ima ljepilo. Svega sam se naslušao i načitao, te ljepilo za laminat, te bison ljepilo, te dvokomponetno ljepilo te…! Moj izbor je: Kleberit PUR Leim 501 (slika 1). Boca ljepila košta 59 kn (500 gr) i vjerujte mi – vrijedi svaku lipu. Jednom prigodom, prije 5-6 godina, sam s njim zalijepio komad betona koji se odlomio od betonskog stupca i to dan – danas još drži. Navedeno ljepilo ima odliku da ekspandira, slično pur-pjeni ali u bitno manjem omjeru.

Pa, krenimo s realizacijom.

Prvo morate imati ovakvu rasklimanu stolicu (slike 2 ili 3).

Stolicu potpuno rastavite. Rastavite sve one dijelove koji su se rasklimali, bez obzira da se i samo „malo“ klimaju. Jasno, tijekom rastavljanja si nekako obilježite kako je koji dio bio originalno postavljen, a ne kao ja, pa onda nagađaš kako spojiti nazad (slike 4, 5, 6).

Kao što se vidi, nakon rastavljanja je ostalo na dijelovima i rupama starog ljepila (slika 7).

Sve staro ljepilo se mora dobro očistiti (slike 8, 9, 10) kako bi spoj novog ljepila bio drvo – drvo, a ne drvo – staro ljepilo – drvo!

Nakon čišćenja, kreće se u pripremu dijelova za spajanje. E, sad, ima tu nekoliko „caka“ koje je potrebno napraviti ili ne napraviti, u ovisnosti koliko ima razmaka u rupi kada se umetne spojni komad stolice.

Ako si komadi međusobno dobro „štimaju“, mogu se samo zalijepiti.

Ako ima previše razmaka, najbolje bi bilo staviti komad furnira od istog materijala zajedno u rupu, prije toga staviti ljepilo i na jednu i na drugu stranu furnira, pa onda zalijepiti.

Ako je situacija tako – tako, ni lijevo ni desno, primjeniti ono što sam ja (slike 11 i 12). Dio od komada koji ulazi u rupu uzduž prorezati do 1 – 1,5 cm dubine, staviti ljepila, napraviti drvenu „kajlicu“ (po mogućnosti od istog materijala od kojeg je izrađena stolica) iste dužine kao dubina proreza te je staviti u prorez prije sastavljanja stolice. Na ovaj način će se prilikom spajanja stolice kajlica u rupi zabijati u prorezani dio i širiti ga, što će dodatno učvstiti spoj.

Zatim pristupiti ljepljenju. Obavezno ljepiti i jednu i drugu stranu, ljepilo nanijeti u tankom sloju na sve dijelove koji su u kontaktu (slika 13), te tada sve spojiti – može se poslužiti i gumenim čekićem.

Po spajanju, sve je potrebno stegnuti stegama barem na 2 sata (slike 14 i 15). U nedostatku stega, može poslužiti nekakav teret npr. vreća cementa 🙂 ili komad užeta koji se može uvrnuti nekom polugom.

Sjećate se, ljepilo ekspandira (slika 16). Nakon otprilike 45 min do 1 sata odstranjuje se ljepilo koje je ekspandiralo na vidljive dijelove stolice.  Ono tada još nije potpuno stegnulo, razvlači se poput žvakaće. Potrebno je drvenim štapićem ili skalpelom odvojiti (odrezati) taj višak ljepila pa krpicom nakvašenom benzinom ili razređivačem detaljno obrisati.

I to je to (slika 17 i 18).

Zadovoljni ste svojim uratkom i ljuti ste jer znate da ima još 5 stolica koje su u istom stanju i koje se moraju popraviti na isti način.

Ivan Lončarić

Broj pogleda: (6219)