Održavanje trimera – Stihl FS 55

Ne kaže se džabe da sirotinja kupuje dva, a možda i tri puta! 🙂 Prvi trimer za košenje trave u mom pola jutra velikom voćnjaku služio  mi je samo nekoliko desetina minuta iako sam ga platio zamalo 1.000kn.  Kriv sam jer se nisam raspitao i što sam naivno povjerovao trgovcu u  lokalnom dućanu u kojem često kupujem razne tehničke potrepštine i  sitnice (pipe, svrdla, vijke i sličnu sitnice).

OK škola je plaćena, servis glupog  crvenog MTB trimera traje nekoliko tjedana poslije čega ga poklanjam  bratiću, a ja odmah kupujem poznato ime Stihl model FS 55 za nekih  2.600kn (sada košta 2.900kn).

Raspitam se na prodajnom mjestu u čijem  sastavu radi i ovlašteni servis, kako to sve funkcionira, na što sve  trebam paziti, od čega se sastoji održavanje i tako to. Pokazali su mi kako se pokreće,  zaustavlja, mijenja silk i gdje se podmazuje. Mogli su me pitati što  planiram kositi i dati neki kvalitetniji savjet ali očito je kao  konzalting kod naših trgovaca nije jača strana. Valjda će i to jednoga  dana postati sastavni dio svake kupnje…

Stihl FS 55 sa dvostrukim rukohvatom je  prava mala zvijer! Na prvi pogled se vidi kvaliteta izrade, a mene  (strarog samovca) posebno raduje mogućnost kupnje svih rezervnih  dijelova i lagano održavanje bez posjete servisu.

Motor je izvanredan, snažan i živahan  ali čak i ovako skup i solidan proizvod pati od dječjih bolesti kao i  svi industrijski proizvedeni strojevi, bez obzira o čemu je riječ  (kosilica, bicikl ili traktor).

Mast za podmazivanje glave se uopće ne  može utisnuti unutra jer je potreban daleko veći pritisak i neka profi  mazalica koja može pod visokim tlakom utisnuti mast tamo gdje je  potrebna. 🙁

Šteta je da se glava ne može rastaviti,  očistiti, podmazati i ponovno sastaviti, ali to je već drugi problem.  Svi proizvođači vole zarađivati od prodaje dijelova pa tako i Stihl. Na  osnovu jednogodišnjeg iskustva i potrošenih 500-tinjak kuna na rezervne  dijelove, mogu Vam iz iskustva i “prve ruke” dati nekoliko savjeta i  preporuka.

Kosim  redovito pola jutra voćnjaka, potrošio sam u godinu i pol dana preko  oko 70 litara benzina, 100-tinjak metara PVC niti, 10-tak pari  aluminijskih vodilica, jednu sajlu gasa, nekoliko filtera za zrak i  plastični poklopac glave za košenje – dakle mjerodavan sam. 😉

Poslušao sam savjet servisera kod kupnje  i povremeno pokušavao utisnuti mast u glavu za košenje i to je to.  Nažalost to se pokazalo kao nedovoljno. Odmah po kupnji trimera potrebno  je dobro podmazati sajlu gasa i mehanizam za automatsko odmatanje  plastičnog flaksa ili silka.

Zašto? Zato jer sajla koja inače vrijedi  10-tak kuna kupljena u Stihlovim trgovinama košta 130kn! Po svemu  sudeći riječ je o sajli slabe kvalitete, koja nije tvornički podmazana  pa i ima veliko trenje između čelične sajle i plastične ovojnice.  Kvalitetne sajle za bicikle, motocikle i automobile imaju između  teflonsku ili silikonsku cjevčicu ili neki drugi materijal koji smanjuje  trenje i produljuje vijek što kod ove sajle nije slučaj. 🙁

Poslije  više od godinu dana korištenja – sajla se potpuno zaglavila i nije se  više mogla uopće pomicati, a kamoli dodavati gas. Kada sam je izvadio i  detaljno pregledao nije bilo pokidanih čeličnih niti kao ni bilo kakvih  vidljivih oštećenja. Sajla je išla lagano samo u ravnom položaju, kada  bi se malo svinula više se nije mogla pomicati – to je znak da je došlo  do velikog oštećenja unutar vanjskog plašta i nikakvo podmazivanje nije  pomagalo. Problem sa zaglavljivanjem sajle nastaje zbog višestrukog  savijanja (usukavanje) i potpuno nepotrebnog provlačenja iste kroz  kućište i oko motora do rasplinjača – riječ je o konstrukcijskom  propustu ili namjerno traljavoj izvedbi s ciljem bolje prodaje rezervnih  dijelova (ovo im je ujedno i najveći minus).

S obzirom da je kvaliteta ove sajle  slabašna, a cijena bezobrazno visoka, potrebno je istu dobro nauljiti  mineralnim ili sintetičkim uljem npr. SAE 45 ili podmazati silikonskim  mazivom u spreju koje ima osobinu dobrog prodiranja u “dubinu  teritorija” to jest u sve šupljine i na taj način uspješno podmazuje i  smanjuje trenje. Podmazivanje sajle potrebno je napraviti na svim novim  kosilicama i nekoliko puta tijekom sezone košnje – najbolje sa obje  strane – na ručici i do karburatora.

Što se mehanizma za automatsko odmatanje  fleksa ili silka tiče, na njega me nitko nije upozorio, tako da sam bez  problema kosio, a onda je silk prestao izlaziti i košnja je postala  mučna i traljava.

Nikakva pažnja i njegovanje tu ne pomaže sve dok nisam odlučio nauljiti unutrašnjost glave za košenje, pa što bude. Poslije košnje potrebno je oprati, očistiti i osušiti glavu, a zatim  je dobro nauljiti izvana i iznutra i nećete imati nikakvih problema sa  automatskim otpuštanjem plastične sajle to jest niti za košenje. Kada  poslije određenog vremena kosilica počne gubiti snagu ili se teško  pokreće (otežano paljenje) to je siguran znak da je filtar zraka prljav i  da ga treba očistiti ili zamijeniti.

S obzirom da su ovi filtri napravljeni  od kvalitetnog materijala (filc) i otporni na mehaničke i kemijske  utjecaje, preporučujem kupnju samo jednog rezervnog filtra tako da  uvijek imate na raspolaganju jedan za zamjenu. Poslije nekoliko sati  korištenja kosilice, prljavi filtar treba izvaditi i staviti drugi, a  zatim ga oprati prvo u benzinu i/ili u vrućoj vodi sa deterdžentom za  pranje rublja ili posuđa. Filtar zatim dobro isperite vodom i ostavite  da se osuši na konopcu za sušenje rublja. Poslije toga će biti kao nov i  možete ga bezbroj puta koristiti…

Od alata vam je potreban jedino komplet  zvjezdastih odvijača (T 20 i T 25) ili nastavak za malenu gedoru i  nešto vještine i dakako malo dobre volje, komad stare krpe, malo ulja i  mast za podmazivanje (obična totmast ili grafitna mast) i to je to!

08.07.2009.
Miša Nicinger

Broj pogleda: (40476)