17.11.2009.

Lako je izvaditi novčanik i kupiti manje  ili više skupi komad odjeće. Zadovoljstvo je  potpuno tek kada to napravimo u vlastitoj izvedbi, sa unaprijed poznatim  rezultatom ili što je još interesantnije sa potpuno nepredvidivim  ishodom. Ovdje ćemo praktično pokazati kako se u kućnoj izvedbi može napraviti  unikatni odjevni predmet ili komad posteljine, kakav nije moguće kupiti.   Ako odlučite napravite nešto ovako, imati  ćete jedinstvenu teksturu, s kojom se možete do mile volje hvalisati, a  uz to ćete biti originalni, drugačiji i uštedjeti hrpu love. 😉

U kratkim crtama ću ilustrirati pripremu  i bojanje jednog odjevnog predmeta (majica) i osvježavanje jednog  sasvim običnog bijelog stolnjaka za stol u blagovaonici.

Majica može biti nova ili iznošena (u  našem slučaju to je nova majica kupljena za 40kn), a to može biti i   marama, šal, košulja, hlače ili donje rublje, isto tako i svaki drugi  komad koji poželimo modificirati poput stolnjaka, plahte ili jastučnice.

Najpodatnije tkanine za bojanje su one  sa velikim postotkom Pamuka, a zatim materijali u kojima prevladava Lan,  s drugim vrstama materijala nismo eksperimentirali.

Tehnika se sastoji od skupljanja tkanine u odgovarajući oblik (što čudniji to bolji) i čvrsto vezivanje špagom. Što je konac deblji i jače stegnut to je  prodiranje boje na tom mjestu slabije i rezultat odnosno tekstura  neobičnija i ljepša. Majicu možete na različite načine vezivati i  umakati u različite boje. Na primjer polovicu bijele majicu možete obojiti crveno, a zatim četvrtinu uvezati drugačije i obojati u plavo ili crno.

Sa drugom polovicom možete napraviti  nešto potpuno drugačije koristeći drugačiji način slaganja materijala  ili potpuno isto s tim da ćete dobiti drugačiju teksturu htjeli vi to  ili ne. 🙂 Možete raditi sa suhim ali i sa  vlažnim tkaninama. Na primjer ako bijeli komad obojite u crveno, dobro  ga isperite u vodi i bez obzira što je materijal mokar – složite ga u  oblik koji želite i povežite, pa ponovite postupak sa drugom bojom,  dobro isperite i ostavite da se potpuno osuši.

Iako je krajni rezultat nepredvidiv,  na njega se ipak može utjecati na nekoliko načina i nivoa sobzirom da  tkaninu možete na razne načine skupiti na gomilu (zgužvati, presavijati  ili napraviti harmoniku). Isto tako možete koristiti različite tehnike vezivanja (spiralno ili  sa razmakom), a kod bojanja možete uroniti samo dio, krajeve ili sve  odjednom. Ostaviti dulje ili kraće vrijeme u tekućini sa bojom prije  nego je isperete čistom vodom. Sve to će u konačnici dati nevjerojatno  lijepe teksture, dezene i šare.

Ako ste vični šivanju, majicu prije  bojanja možete rasparati i rastaviti na sastavne komade a po završetku  bojanja sve pospajati na isti ili nešto drugačiji način. Možete izbaciti dijelove i dodati neke  nove. Zadovoljstvo učinjenim biti će neizostavno, a ekskluziva i  neponovljivost zagarantirana. Pa tko bi tome mogao odoljeti? 😉

Miša Nicinger

Broj pogleda: 423

2 thoughts on “Unikatna tekstura”
  1. A kakve boje su korištene i gdje se mogu kupiti boje i okvirno dali su skupe?

  2. Johhny, riječ je o najobičnijim bojama za bojanje tekstila koje se prodaju po trgovačkim lancima i samoposlugama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *