14.05.2016.

Za zgodan komad nakita vjerojatno imate dosta materijala u kući, a da toga niste niti svjesni. Umjesto da izdvojite više od sto kuna za ogrlicu iz masovne proizvodnje velikih tvrtki, koju su u teškim uvjetima izradile slabo plaćene radnice u azijskim zemljama, pročitajte ovu priču do kraja i možda i vama padne nešto neobično na um.

Noseći ambalažu mrežne kartice u smeće ugledala sam crnu pjenastu spužvu koja ju je oblagala. Odlučila sam ju izrezati i od dijelova izraditi kraću ogrlicu. Na fotografijama možete vidjeti potreban materijal i tijek izrade.

Najprije sam na kraju dvostruko presavijene žice učvrstila kopčicu, a žicu sam motala u omče. Zatim sam vrhom kliješta uzimala po jednu žicu u svakoj omči i malo savinula prema unutra i tako dobila oblik srca.

Crnu spužvu sam skalpelom izrezala na nekoliko komada te kroz dijelove provukla žicu i nanizala perle.

Prilikom izrade bilo je važno dobro savinuti krajeve žice (u oblik puža) i upetljati ih ispod perlica te, naravno, odrediti dimenzije prema fizionomiji osobe koja će ju nositi.

Na kraju ove priče su priložene i fotografije nekoliko ogrlica nastalih u posljednjih 12 godina. Leptir na crvenoj je zapravo savinuta narukvica, a perle od rastavljene mamine ogrlice iz vremena najveće popularnosti Crvenih Koralja.

Na zlatnoj su prstenovi sa polomljene kutijice za nakit, a onaj “plastični kristal” s plave je vjerojatno od nekog lustera.

Zahvalna sam svima koji su mi prepustili svoje iskidane komade nakita jer sam na taj način upotpunila zalihe sirovina. Tata kaže da sam sa njegovog velikog koluta žice potrošila nekoliko kilometara. Hm, ali sjetila sam se da ima još dva elektomotora sa dobrom bakrenom žicom!

Okušajte se i vi u izradi vlastite kreacije, mašta nema granice!

Martina Šega

Broj pogleda: 497

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *