22.03.2014.

Zahvaljujući LED rasvjeti svatko može uštedjeti na računu za električnu energiju i postaviti rasvjetu kao iz bajke. Monokromu, višebojnu, sa ili bez regulacije, centralno, linijski, u raznim oblicima pri čemu izvor svjetla može biti vidljiv ili skriven…

Ovim tekstom želim podijeliti vlastita iskustva i dotaknuti prednosti i nedostatke LED rasvjete, a konačnu odluku ćete kao i uvijek morati donijeti sami.

Iako bi LED-ice trebale davati svijetlo bez oslobađanja topline to u praksi često nije slučaj. Vrlo često su tople, katkada vruće, a pojedine uvjetno rečeno “žarulje” modeli mogu stvoriti plik na prstu prilikom najmanjeg dodira!

LED-ice se često projektiraju za napon od 85 – 265V kako bi bez preinaka radile u Americi i Europi što nije najsretnije rješenje. Kada se LED žarulja za 110V priključi na 220V dobije se znatno više svjetla ali i dvostruko veće zagrijavanje te kraće trajanje (od nekoliko sati do najviše nekoliko mjeseci). Kod kupnje treba insistirati na modelu koji radi isključivo na 220V (direktno ili sa pretvaračem koji smanjuje napon na 12V). Najbolje rješenje su samostalni pretvarači 220V / 12V.

Što kupiti? Postoji lakši i teži put…

Najlakši način – LED sa klasičnim “E” grlom sa navojem na 220V

LED rasvjeta se proizvodi u svim mogućim oblicima, i za sva postojeća “grla”, isto tako i u starinskom formatu za grla sa navojem tipa E14 ili E27. Staru žarulju sa žarnom niti ili štednu žarulju odvrtnete i zavrnete novu i stvar radi. 🙂 Uvjet je da kupite žarulju sa SMD čipovima snage od 1 do 5W odnosno najviše 7W.

Naime, najbolje su se pokazale žarulje manje snage, a sve one sa puno LED-ica i velikom snagom od 9 – 15W ili više snage – traju vrlo, kratko (nekoliko sati ili dana). Naime, sve LED-ce koje imitiraju izgledom klasične žarulje imaju izrazito nekvalitetne ispravljače/pretvarače, koji se sastoji od jednog blok kondenzatora, četiri malene ispravljačke diode i visokonaponskog elektrolitskog kondenzatora malog kapaciteta koji filtrira napon, a svjetleće diode su spojene serijski – stoga će LED-a prestati raditi čim jedna u dugom nizu pregori. Odnosno postupno će iz rada ispadati jedan po jedan segment što znači sve manje i manje svjetla.

Prednosti: iznimno brza i jednostavna ugradnja

Nedostaci: pregrijavanje, kratak rok trajanja.

Preporuke i savjeti

 • Kupovati isključivo LED žarulje renomiranih proizvođača cjenovnog razreda preko 10€ (izbjegavati no-name proizvode).
 • Nabavite samo LED žarulje male snage (do max 5 W), izvedene u SMD tehnologiji (kvadratne ili pravokutne sa diodama tipa 5050 ili 5730) bez plastičnog baluna zbog boljeg hlađenja. Ako ima plastični balun – prije puštanja u rad LED-icu obvezno rastavite i izbušite što više rupica (1.5 do 2mm) u tijelu žarulje zbog ventilacije, a ako ste elektroničar savjetujem zamjenu originalnog blok kondenazatora sa dva kako bi se rasporedilo opterećenje i zagrijavanje. Na primjer ako je originalni blok kondenzator 1,5uF/400V zamijenite ga sa dva paralelno spojena kondenzatora od 0.68uF/400V ili jedan od 0,68mF + 0,82uF, odnosno napravite serijsku vezu dva kondenzatora od 2,2uF/400V pa ćete dobiti nešto manje svijetla, ali zato veću pouzdanost i trajnost. Bitno je da kapacitet bude isti ili manji, a radni napon veći, odnosno da se struja i opterećenje raspodjeli.
 • Kupite razvodnik odnosno adapter za sijalično grlo u obliku slova “Y” pa umjesto jedne LED žarulje velike snage stavite dvije manje i obvezno sa različitom toplinom boje. Većina proizvođača nudi: Warm White 2800 – 3200K, Natural White 4000 – 4500K i Cool White 6000 – 6500K. Na taj način ćete imati topliju boju svjetla i dulji vijek trajanja. Idelana kombinacija su dvije LED-ice do najviše 5W – jedna “warm white” druga “cool white”. U koliko imate dvostruki prekidač možete po potrebi paliti jednu LED-icu ili drugu odnosno obje zajedno.

Malo više truda – nestandarna LED rasvjeta na 12V

Kada kažem “nestandardna” to znači da ne koristi klasična E14 i E27 grla sa navojem koja su u primjeni zadnjih 100 godina! 🙂 LED rasvjetna tijela se proizvode u svim mogućim oblicima, dimenzijama i snagama.

Najbrži način: Samoljepiva LED traka duljine od 50cm do 5m plus pretvarač sa 220V izmjenično (AC) na 12V istosmjerno (DC).

LED traku zalijepite na glatku i ravnu površinu pravocrtno ili u željeni oblik, spojite na pretvarač i to je to. Ljepilo nije baš kvalitetno pa će traka imati tendenciju odvajanja od podloge. Za tu namjenu postoje vodilice koje su izvrsno ali i iznimno skupo rješenje.

Na primjer ja sam postavio LED rasvjetnu trakicu 2 x 5m na drvene grede koristeći ABS traku za kantiranje namještaja od iverice kao podlogu. Na drvenu gredu sam prikucao čavlićima ABS i preko toga zalijepio LED traku. Čak i tako pripremljana podloga se poslije nekoliko dana pokazala nedovoljno dobrom pa se LED trakica počela odvajati. Odlučio sam preko svega postaviti mrežicu za fasadu koju sam izrezao na trakice 100x5cm i klamericom ih pričvrstio na drvenu gredu iznad i ispod LED-ica. Pomalo ružno, ali vrlo efikasno. Aluminijske kanalice sa prozirnim otvorom za svjetlo u koje se uguraju LED trake koštaju od 50 do 70kn metar, pa sam u startu odustao od toga. Naravno, planiram to sve skinuti i postaviti malene drvene letvice (lajsne) direktno na gredu, a zatim na letvice sa gornje strane postaviti LED-ice tako da dobijem reflektirano (distorzionu) rasvjetu. Mogao sam koristiti i 10 trakica od 50cm, pa ih postaviti direktno na gredu sa gornje strane, ali tada sve to treba spajati i provlačiti, a zatim i skrivati žice. Ništa nije jednostavno kako se isprva čini. 🙂

Ukoliko su vodootporne (sa silikonskom presvlakom) LED trake se na drvo mogu zaklamati klamericom. To dakako nije preporučljivo (klamanje) ukoliko se radi o običnim LED trakama jer su previše krhke osim ako na mjestu klamanja stavite komadić gume ili plastike koja bi ublažio udar tako da se LED traka ne ošteti.

Na zid odnosno podlogu se može postaviti odgovarajući aluminijski profil i zalijepiti traku sa unutarnje strane tako da LED-ice ne budu direktno vidljive. Svjetlo bi se reflektiralo sa unutarnje sjajne strane na zid i dobilo bi se lijepo rasipno svjetlo. Aluminijski profil se izvana može obojati i učiniti nevidljivim…

Pretvarač 220V/12V treba prilagoditi broju i snazi dioda odnosno potrošnji. Npr. ako vaša LED trakica konzumiraju 0.4A/1m, to znači da je za 0,5m trebate pretvarač koji može dati 200mA, a za 5m trebate pretvarač od 2A. Ako je gustina i snaga dioda po metru veća, tada potrošnja može narasti na 1.2A po metru pa vam za 5m treba pretvarač od 6A. Srećom pretvarači sa 220V na 12V su kvalitetni i jeftini.

Savjet za kupnju

Kupujte isključivo LED rasvjetu na 12V sa ili bez pretvarača. Ako je napajanje ugrađeno obično se radi o kvalitetnom ispravljaču sa transformatorom i pripadajućom elektronikom, a ako ga kupujete posebno svakako odaberite onaj malo snažniji ili malo skuplji jer ćete na taj način biti mirni i spokojni godinama. Svakako treba odabrati pretvarač u metalnom kućištu jer plastični znaju zračiti elektromagnete smetnje i mogu ometati rad različitih prijamnika (radio, tv, hamradio, itd.)

LED trake su izuzetno fleksibilne, stoga ih možete ugraditi (PVC trakicama ili lijepilom) u sve moguće oblike pa tako i lustere, plafonjere itd. Na taj način ćete izbjeći skidanje, popravljanje žbuke, boje, i uvelike smanjiti trošak.

Cijena LED traka je znatno niža (čitaj smiješna) u odnosu na cijenu cijelog rasvjetnog tijela (lustera).

Popravke i održavanje

Elektroničarima sa AVO metrom, kvalitetnom lemilicom i iskustvom zacijelo neće biti problem napraviti preinake i popravke pregorjelih LED svjetlećih tijela. Vjerujte mi isplati se prespojiti pregorjelu LED-icu ili zamijeniti originalni blok kondenzator kvalitetnijim… Unatoč velikoj uštedi LED žarulje nisu jeftine. Nisu ni one primitivne neonke koje nazivamo “štednim”.

Naravno ukoliko imate mrvicu dublji džep od prosjeka (u tom slučaju vjerojatno ne čitate ovaj tekst) – nemojte kupovati jeftina rasvjetna tijela preko “ebaja”- Jednostavno odaberite renomirane proizvođače u nekom dućanu i nećete imati niti jedan od navedenih problema i poslova. 🙂

08.12.2017. (nadopuna prva)

Poslije višegodišnjeg “borbe” sa LED rasvjetom raznih proizvođača, zaključio sam da je najisplativije kupiti kvalitetnu (tešku u gramima i skupu u kunama) LED-icu na 220V.

Zadnjih godina kupujem “žarulje” iz LIDL-a u klasi 10W – 60kn. Vrhunska kvaliteta, trajnost, svjetlo, ma sve… No u zadnje vrijeme su nešto jeftinije (40kn) i puno lakše (u gramima), pa se bojim da neće biti tako dobre kao ove prve…

Ujedno koristim priliku da vam predstavim svoju najnoviji LED drveni luster. Prije nekoliko godina sam kupio LED-ice u trakicama i ispravljače snage od 1,25 do 3 A. Podsjetimo se, 1 m LED trakica koje imaju gusti raspored svjetlećih dioda na 12V vuče 0,3A. Sukladno tome za 4 ili 8 metara trebamo 1.25 ili 2,5 A ispravljač. U mojem slučaju to su dva ispravljača od 1.25 A i različite boje svjetla (plavkasto i žućkasto).

Iskreno, na pola izrade sam pomislio “baš sam glup, zar ne bi bilo bolje kupiti gotovo rasvjetno tijelo za 300 kn i samo ga lijepo zašarafim na strop…”. Namučih se dosta, nije to sve ni jeftino, održavanje će biti teško i komplicirano. Jedino se mogu pohvaliti da sam to JA napravio. U konačnici svatko od nas samostalno donosi odluke, pa tako i Vi.

Savjet za kraj: Nemojte se upuštati ovakve projekte ukoliko nemate gomilu alata i iskustva, prostora, odnosno prepunu majstorsku radionicu iza sebe. Jednostavno nije moguće trčati po svaku sitnicu u dućan, a tijekom izrade vam zatreba ne jedna nego stojedna sitnica (vijci, redne stezaljke, pištolj za toplu plastiku, PVC vezice, klamerica, nekoliko metara električnih vodiča, lemilica, ma svašta…)

U 2019. godini u ponudi imate neopisivo puno lijepe i jeftine LED rasvjete, ali ništa manje problema… Na primjer krasni LED “lusteri” su uglavnom integrirani i nema mogućnosti da išta zamijenite i popravite već se sve baca u smeće, a to znači ponovno sve ispočetka – krpanje rupa u zidu ili stropu i bušenje novih, stavljanje tipli i spajanje žica. Zašto da bude jednostavno kad može komplicirano. 🙂

25.01.2021. (nadopuna druga)

Kako vrijeme odmiče sve je manje potrebe za ovakvim trivijalnim savjetima i Sam Svoj Majstor rješenjima. Ponuda rasvjetnih tijela u dućanima je ogromna, toplinu boje rasvjete je moguće odabrati kod kupnje ili mijenjati u svakodnevnoj upotrebi. Stoga, svima savjetujem kupnju gotovih rasvjetnih tijela jer ćete uštedjeti novac i vrijeme. 🙂

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 20817

9 thoughts on “LED rasvjeta – praktični savjeti”
 1. Pozdrav,

  Moram ti reci da se ne slazem sa tobom, kao prvo led zarulje od 10-15 wata dolaze sa jamstvom od dvije godine a traju dosta duze, sto se tice traka, da te naucim LED trake ako su jace od 4.8v lijepe se uvijek na aluminijsku ili metalnu podlogu. Razlog tome je hlađenje, drvena podloga ili iverica nisu opcija, isto tako led trage dolaze sa jamstvom od dvije godine a cijena im je od 13 do 25 kn po metru ovisno o jacini i kvaliteti cipa, aluminij mozes dosta povoljno kupiti i netreba biti sa stakalce makar je bolje da ima stakalce tj plastiku posto je mutna pa rasipa svijetlost a cijena mu je od nekih 35kn. LED rasvijeta nije skupa samo je netreba kupovati u velikim trgovackim centrima vec kod malih specializiranih trgovaca i LED trake ispod 10 vata po metru sluze kao bekapp ili kao ukrasno svijetlo ako zelis nesto osvijetliti i uzivati u zome svijetlu onda ides od 10 na dalje i stavis RGB plus modul sa daljinskim te uzivas u bezbroj kombinacija boja i sam si stelas jacinu a sve to za vrlo malo para

 2. druze jel ima neko resenje kad trtafo za rgb traku ometa signal kablovske,,cak sam ga stavio i u kutiju i pomerio al opet isto,.da nije nesto do trafoa??

 3. Pozdrav,
  imam problem s led rasvjetom na brodici? Kad upali rasvjetu (MR16 led) javljaju mi se smetnje na radio i vhf prijemniku. Pokušao sam s blok kondenzatorima pa sam čak došao do jednog filtera međutim smetnje su ostale! Imali tko rješenje za ovaj problem?

 4. Pozdrav, da li je bolje koristiti LED žarulje MR16 GU5.3 na 220v ili sa ispravljačem na 12v?

 5. Dali se led trake poslje uporabe mogu skinuti pa poslje opet koristiti?

 6. Zdravko R, najjednostavnije i najelegantnije rješenje je zamijeniti rasvjetno tijelo sa istim takvim na 220V izmjenične struje.

  Ako se odlučite za istosmjernu struju nazivnog napona od 12V, tada trebate dodatni prostor za ugradnju pretvarača napona 220V/12V odgovarajuće jakosti. Naime, nije isto koristiti minijaturni ispravljač od 100mA ili robusni 2,5A – razlika je i u veličini kućišta, zagrijavanju, načinu hlađenja, izvodima za spajanje, zaštiti od strujnog udara…

 7. Barbara Andrijanic, LED trake su pouzdane i mogu raditi dulji niz godina bez problema. Premještanje dolazi u obzir samo ako nisu mehanički oštećene i ako nisu bile dugo godina izložene vremenskim prilikama. U tom slučaju ih možete ponovno iskoristiti.

  Naime, LED trakice su većinom načinjene od laganih plastičnih materijala, a plastika na suncu i hladnoći postaje krta, porozna i lako lomljiva.

 8. Bravo za gosp. Mišu, njegov članak je čitak i razumljiv. Saznao sam sve što me zanima u vezi LED trakica, ugraditi ću ih u kuhinju, ispod gornjih elemenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *