02.06.2010.

Najveći problem za kućne majstore, sve  do nedavno bio je kako ravno, bez oštećenja i 100 % točno izrezati oplemenjenu ivericu (komercijalni naziv iveral). Pojavom specijaliziranih tvrtki koje se bave  izradom namještaja, “SAM-ovci” imaju na raspolaganju najrazličitije  sofisticirane strojeva za rezanje, bušenje rupa i kantiranje, pa im je  posao bitno lakši, a završni rezultat znatno ljepši.

Dakako ivericu možete rezati i sami ali vam to nikako ne bih preporučio.  Danas svako veće mjesto ima poduzetnika koji nudi uslugu rezanja i  kantiranja iverice. Na vama je samo da osmislite komad namještaja koji  želite napraviti, skicirate ga i pažljivo preračunate dimenzije svakog  pojedinog komada iverice.

Kod proračuna troškova treba imati u  vidu činjenicu da su troškovi za iveral 30 – 50 % od ukupne cijene  namještaja! Iverica je relativno jeftina, ali se kasnije troškovi znatno  multipliciraju. Isto vam je kada radite sa gips karton pločama, one su  uistinu jeftine ali dok ne napravite gotov zid raspametiti će vas ukupna  cijena. 🙂

Zato treba obratiti pozornost da i sve drugo košta, od rezanja po dužnom metru do kantiranja.

ABS debljine 2 mm višesturko je skuplji  od onoga debljine 0.5 mm. Rezanje i kantiranje se obračunava po dužnom metru  što znatno poskupljuje početni izračun. Dodajmo tome: okove, vijke,  vodilice, ručkice, kapice za vijke, spojne vijke M6, nosače polica 5 mm,  šarnire, nogice, odstojnike i brojne druge sitnice i eto nas na šalteru za traženje kredita. 😉

Vijci se većinom kupuju u pakiranju od  200, 500 ili 1.000 komada i morate ih imati u točnim debljinama i  duljinama inače će vaši spojevi biti vrlo traljavo izvedeni. Za svaki  spoj se koristi druga dimenzija vijka. Ako radite sa ivericom debljine  19 ili 20 mm najviše ćete trošiti dvije dimenzije vijaka: za spajanje  iverice 4,5 x 50 mm i za spajanje metalnih dijelova na ivericu 4,0 x  17 mm, katkada dobro dođe 3,5 x 45 mm, 4 x 20 mm i još neki. Ako vijke  kupujete na komad, platiti ćete i do 10 puta višu cijenu!

Specijalizirane trgovine u metropoli  obično nude 50 % nižu cijenu svega u odnosu na male trgovce iz provincije. Prodaju putem interneta, dostava od vrata do vrata je  jeftina, brza i pouzdana. U pravilu su najskuplji oni koji imaju mali  obrt i izradu namještaja po mjeri, pa usput prodaju metalnu galanteriju  ali je dobro imati ih pri ruci kada vam nešto usfali. 😉

Osim dobre volje, vještine, pomagača za  samogradnu trebate nekoliko komada električnog alata i brojne sitne  alatke koje svaki samograditelj ima i često koristi (odvijač, rašpa, razna svrdla, metar, ubodna pila, brusni papir, klamerica, čekić,  šubler, i sl.). Naglasak bih stavio na dvije ili još bolje tri akumulatorske bušilice. Jedna za bušenje rupa, druga za provrtanje  otvora za upuštanje glave vijka i treća za zavijanje vijaka. Ako to nemate biti će vam jako, jako teško.

Ja sam radio sa dvije baterijske i jednom bušilicom na struju, a taj strujni kabel je znao jako smetati. 🙁 Kod kupnje baterijskih bušilica najbolje je odabrati onu sa dva akumulatora, tako da se jedan uvijek puni dok drugog koristite.

Prazan akumulator usred posla je velika muka i frustracija. Kvalitetna accu-bušilica sa dva akumulatora košta zmeđu 50 do 100 EUR.  Ispod te cijene se ne isplati kupiti, a preko toga kupuju uglavnom profesionalci koji  će cijele dane zarađivati sa takvim alatom.

Tijekom bušenja rupa otkriti ćete  potrebu za odstojnicima koji će dozvoliti svrdlima ulazak do točno  određene dubine. Najlakše i najkvalitetnije rješenje je iskoristiti bilo  kakav okrugli komad drveta (drška od metle) koji odrežete na potrebnu  duljinu, probušite po sredini i navučete na svrdlo. Ako imate tokarski  stroj sve je puno jednostavnije i brže napraviti. U svakom slučaju  odstojnik treba fino obrusiti da ne ošteti ivericu. To je ujedno i  razlog zašto ne treba koristiti metal. Plastični materijali su također dobar izbor…

Ako nemate pomagača ili vam komadi  “bježe” dobro će vam poslužiti samoljepiva traka za fiksiranje dva komada iverice. Zaljepite je odozgo, odozdo i sa strane, a posebno je  efikasna ako je koristite na kutovima, tada može držati u tri osi, dok  ne izvedete bušenje i “šarafanje”.

Ukrasne PVC kapice za vijke možete  ugurati samo na vijke sa upuštenom glavom 4 x nešto milimetara.  Savjetujem da prije stavljanja kapice u glavu vijka utisnete kap  neoprenskog ljepila i zatim kapicu nježno kucnete čekićem.

Isplativost samogradnje? Ako gledate  cijenu, samogradnja je često skuplja od gotovog namještaja, jer obično ne štedimo na sitnicama, ali je u pravilu takav namještaj znatno kvalitetniji i pouzdaniji.

Nadalje ako razmotrimo funkcionalnost i izradu po mjeri tada je samogradnja daleko iznad bilo koje druge opcije. Ne smijemo zaboraviti niti zadovoljstvo majstora po završenom poslu, a  tek hvalisanje pred prijateljima, eee to je neopisiv doživljaj. 😉

Niti u jednoj trgovini ne možete kupiti gotove komade namještaje kakve trebate ili želite, u točno onoj boji  koja vama odgovara, a o dimenzijama da ne govorimo. Nigdje ne možete  kupiti gotove ormare koji sa zadnje strane imaju policu, mjesto za  akvarij ili nešto što već posjedujete npr. dasku za snijeg, slike,  registratore.

Ormare koji sa zadnje strane izgledaju  kao i sa prednje, ili potpuno drugačije! Ormare koji sežu do stropa, koji su napravljeni da služe i ne klimaju se, u koje stane više.  Shvatili ste…

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 13260

8 thoughts on “Izrada namještaja od iverice za kućne majstore”
 1. Kompletno i izvrsno! meni je značajan onaj detalj oko troškova iverice, jer stvarno dođe skupo kad naručuješ komade ne misleći na veličine, ali kad se odmjeri izrezivanje (optimalno) da iz jedne ploče izađe što manje škarta, onda je sve OK.

  Bravo!

 2. Molim Vas da ovakve nekompletne sadržaje ne nudite.
  Recite posjetiteljima stranice kako je izrađen pravi namještaj, jer ne možete govoriti o kvaliteti izrade niti o kvaliteti namještaja ako za izradu koristite prikazani alat. Nije problem u cijeni alata i strojeva nego u njihovom broju. Iz iskustva od 23 godine izrade namještaja tvrdim da je izrada “namještaja” na opisani način u najmanju ruku smiješna.

 3. Poštovani gospodine Miro, žao mi je što ste pogrešno protumačili ove stranice. Bojim se da niste osjetili njezin duh. U naslovu stoji “Samogradnja namještaja od iverice” sa naglaskom na samogradnja.

  Ovdje nitko ništa ne prodaje, niti bilo koga na što nagovara! Autor teksta je samograditelj svega i svačega, i baš ništa ne nudi na ovim stranicama. Na http://www.majstorije.info su prikazani neki postupci, radnje i potreban alat za one bez novca, ali zato sa dovoljno znanja, minimumom potrebnog alata i vještinama da se u ovako nešto upuste.

  Svi mi jako dobro znamo koliko vrijedi namještaj od iverice!

  Ovaj tekst nije namijenjen majstorima, obrtnicima niti proizvođačima namještaja, već običnim malim ljudima sa ograničenim sredstvima koji žele malo “majstorisati” zadiviti sebe i voljenu osobu, koji istinski uživaju u svemu što rade, koji ne vole rasklimani industrijski namještaj, koji nisu snobovi i pošteno zarađuju par tisuća kuna mjesečno.

 4. Postovanje,
  Gospodine Miro, ne vidim razlog za ovakav ton. Svaka cast na volji i zelji da se neko nesto bez naplate zeli da podijeli svoje znanje sa svijetom. Autori portala su u poptunom pravu. Ovo je za nas obicne koji nemam skupe masine i ne znam ni ja kakvu aparaturu a bave se pomalo kucnim majstorijama. Pa kako god napravimo dobro je, a cesto ispadne i bolje od namjestaja kupljenog u kojekavim prodavnicama.
  Ako ste toliko dugo iskusni u svom poslu bolje i bilo da ste dali koji savjet nego ostavili ovako zajedljiv komentar.

 5. Pozdrav,

  Odličan opis izrade,svaka čast!
  Nakon pročitanog posta i sam sam odlučio pokušati.
  Rezultat dosta loš jer sam za spajanje uzeo klinove umijesto vijaka.
  Ali nema veze idemo dalje , drugi put vijci.Ušteda sa jednim totalnim promašajem na 30 % cijene od ponude lokalnog stolara.

 6. Pozdrav samograditeljima, imam jedno pitanje pa mozda mi mozete pomoci.
  da li ima za kupiti neki okov da ga tako nazovem koji cu koristiti za spajanje 2 komada iverice tj hocu da izbjegnem busenje i serafljenje. a pored drvenih tiplova mi treba dodatno ojacanje. kad su moji roditelji prije par godina kupovali ormane, oni se spajali na neki veliki seraf i nigde nije bilo vidljiva rupa ili slicno. ako nisam bio jasan, priupitajte me 🙂

  hvala

 7. Dobio 3 ponude za izradu kuhinje cijena od 30000 do 34000kn.Matrijal u specijaliziranoj trgovini za prodaju i rezanje Iverala kantiranje i busenje rupa za pantove ukupno 6400 kn.sarafi i ostali sitni potrosni materijal 700kn. ZAKLJUCAK JEDAN DAN UTROSEN NA CRTANJE I PLANIRANJE ,3 DANA ZA SASTAVLJANJE USTEDA 23000 KN.
  MAJSTORI NAM PODAJU MAGLU KOD IZRADE NAMJESTAJA.
  Na kraju kupili najskuplji materijal i fronte cijena 10400kn

 8. Molim Vas informaciju ( preporuku) za kupnju šablona fixatora za precizno ubušivanja otvora za minifix / rafix spojnice korpusa. Postoje li jeftinije, a pouzdane varijante? Poželjan i link na stranice.

  Mario

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *