28.12.2015.

Ove klupice za predsoblje ne bi bilo da mi nije dao ideju moj prijatelj Stipan. Naime, uvijek kada dođe do nas kuka kako se ne može sagnuti kako bi zavezao ili odvezao cipele, pa si donose stolicu iz trpezarije, pa ponovo kuka pa… 🙂 Ja mu kažem da malo razgiba kukove, a on da bi mogao napraviti nekakvu klupicu da se može sjesti.

I, eto, tako se rodila ideja da napravim klupicu za predsoblje od jednog dijela preostalih drvenih greda, te drvenih ploča koje se mogu kupiti u Pevexu (cijena ploče 80cm x 40cm x 2,7 cm iznosi oko 85 kn). Te ploče su izvrsne jer su završno obrađene tako da se mogu po potrebi izrezati prema gotovim mjerama.

Najsloženijh zahvat je obrada drvenih greda. Prvo sam ih grubo obradio, a zatim sam iscrtao i izrezao sabljastom pilom kosinu za sjedenje i utor za spajanje s nogama. Nakon toga sam tračnom brusilicom i brusnim papirom obrađivao grede do konačnog izgleda.

Drvenu ploču iz Peveca sam prvo iscrtao, a potom ubodnom pilom izrezao. Rubove sam obradio tračnom brusilicom, ručno brusnim papirom a zatim s ručnim frezerom zaoblio.

Za čvrste spojeve koristio sam ljepilo Purlaime, o kojem sam već pisao na ovim stranicama.

I to je to. Slijedi još završno brušenje nakon sušenja ljepila te bojanje bezbojnim lakom, kako bi se sačuvao prirodni izgled drveta.

Ivan Lončarić

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 1451

2 thoughts on “Izrada drvene klupice”
  1. Klupčica za Stipana nije samo kvalitetno napravljena, već je i lijepo prezentirana. 🙂 Ivane svaka čast! 🙂

  2. Evo, napravljena je još jedna, ovu sada zovem “Stipanova klupica” s obzirom da je njemu namijenjena. Neznatno je manja i višlja s malo drugačijom spojnom letvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *