Izrada kukse

Iako Ivan Lončarić iz Višnjevca, svoju opčinjenost “kuksom” odnosno šalicom izrađenom od drveta breze, nije imao vremena riječima opisati, rado nam je ispričao svoja iskustva i potkrijepio ih fotografijama.

Kuksa nema nikakva magična svojstva – riječ je iznimno lijepoj i postojanoj drvenoj šalici koja je nastala u skandinavskim zemljama. Prema tvrdnjama samograditelja kuksa ne mijenja boju, miris niti okus onoga što se iz nje pije. Poslije uporabe kuksu treba isprati u običnoj vodi bez uporabe deterdženata, a ona će za uzvrat dugo vremena predano služiti svojem vlasniku odnosno majstoru samograditelju. 🙂

Ivan je svoju prvu kuksu izradio tijekom 2011. godine, a portal majstorije.info donosi ekskluzivne fotografije i priču o čudesnoj drvenoj posudi, kako bismo potaknuli sve vas sa malo alata na izradu ovakvih ili sličnih predmeta od prirodnih materijala.

Naš je samozatajni zaljubljenik u ručni rad, postupak izrade započe odabirom odgovarajućeg komada drveta breze, sa koga je odstranio koru, a zatim električnom pilom prepolovio na dva jednaka dijela i stvorio osnovu za izradu ne jedne – nego dvije kukse. 😉

Potom je uslijedila dugotrajna obrada čiji tijek možete doznati ako pogledate serijal fotografija na dnu ove stranice.

Po završetku grube izrade Ivan je kuksu 30-ak minuta kuhao u slanoj vodi, a zatim zamotao u plastičnu vrećicu kako bi usporio postupak sušenja.

Poslije 2 mjeseca sušenja kuksa je spremna za finu obradu (završno poliranje i glancanje), a potom slijedi pijuckanje čaja sa voljenom osobom.

Fotografije: Ivan Lončarić
Tekst: Miša Nicinger

Broj pogleda: (459)