13.10.2009.

Većina dSLR fotografskih kamera prije ili kasnije počinje pokazivati prašinom izazvane probleme, koji se manifestiraju u manjim ili većim mrljama, flekama i mutnim mjestima koja  se najbolje primjećuju kada fotkamo lijepo plavo nebo. Ako se zamućenje primjećuje uvijek na istom mjestu to je siguran pokazatelj da imate prašinu ili neku drugu nečistoću na fotoosjetljivom senzoru.

Iskreno, nisam smatrao da je potrebno  pisati o nečemu tako trivijalnom i bezazlenom kao što je čišćenje  senzora, ali kada sam iz pouzdanih izvora saznao kako tzv. čistači  senzora naplaćuju  500kn za brisanje prašine sa fotoosjetljivog čipa i  da mnogi tragaju za informacijama o tome, a zatim kupuju nekakva skupa  pomagala – red je da se malo oglasim. Do sada sam očistio više komada dSLR, a dva kućna PENTAX-a (K10d i K20d) redovito perem, glačam i štirkam. 🙂

Nečistoća i prašina u prostor ispred, a zatim i ispod zrcala dolazi kod zamjene objektiva ili što je slučaj  kod plastičnih kit objektiva tijekom svakodnevne uporabe. Skoro svi kit  objektivi bez zadrške propuštaju prašinu i vodu tako da nije uopće bitno  skidate li objektiv ili ne – nečistoća će pronaći put do senzora i  parkirati se. 😉

Iz iskustva i profesionalnog bavljenja  elektronikom ali i znanjima koja posjedujem iz opće tehničke kulture  dozvolite mi da se malo osvrnem na savjete koje daju drugi čistači  senzora, a ja ih smatram ništavnim:

 1. Komprimirani zrak iz kompresora nije dobar kao medij za ispuhivanje  jer sadržava vodu, ulje i druge nečistoće, pa može napraviti više štete  nego koristi. Navodno su samo kompresori kod stomatologa dovoljno  kvalitetni jer imaju sve potrebne filtre.
 2. Male ručne pumpice za puhanje zraka su i same prljave jer se koriste  zrak iz okoline koji nije pročišćen, a tlak nije ni blizu dovoljan za  efikasno ispuhivanje.
 3. Nikada ne koristite pumpice sa ampulama u kojima se nalazi CO2 (ili  neki drugi plinom specijalne namjene) jer se radi o ukapljenom ugljičnom  dioksidu pod vrlo visokim tlakom koji je skoro nemoguće kontrolirati.  Kada ukapljeni plin izlazi velikom brzinom mijenja se agregatno stanje,  pri čemu se oslobađa ogromna količina energije i dolazi do naglog  hlađenja i smrzavanja svega u kontaktu sa fluidom (do -40°C)! Na taj  način možete zamrznuti sve unutar kamere i napraviti više štete no  efikasno izbaciti prašinu i očistiti senzor.
 4. U postupku čišćenja nije potrebno koristi nikakve kemikalije  naprosto jer uklanjate malene krute čestice prašine koje nisu masne, ne  sadržavaju boju, ljepila, organske tvari ili slične  teško skidajuće  supstancije. Ako baš trebate pomoć nekakve tekućine jer ste inače suh  senzor uprljali i zamastili prije nego ste ovo pročitali 🙂 tada koristite destiliranu vodu ili koncentrirani medicinski alkohol koji ne sadržava šećer.
 5. Senzor se u radu ne zagrijava toliko da rastapa i lijepi na sebe čestice prašine i drugu nečistoću.
 6. Kao dugogodišnji serviser i proizvođač  elektroničkih aparata mogu reći da je opasnosti od statičkog  elektriciteta nešto poput priča za malu djecu (vilenjaci i baba roge).  Realna opasnost od uništenja uzrokovanog statičkim elektricitetom  postojala je prije mnogo godina kada su izumljeni tranzistori sa efektom  polja (FET, MOSFET  i CMOS tehnologija) i to samo u proizvodnom  postupku. Jednom kada se elementi osjetljivi na statički elektricitet  ugrade u uređaj štite ga okolne komponente i opasnosti od uništenja  dodirom više nema.

Razni ljudi spominju razne metode, a  meni to izgleda kao “prodavanje magle” kako bi se lakovjernima “izmuzla  lova”.  Sve što vam je potrebno imate doma i možete napraviti  “generalku” na svom ljubimcu za samo nekoliko minuta. Izvana ga slobodno  tretirajte poluvlažnom krpicoma imaramicama sa ili bez nekog sredstva  za pranje, a iznutra vam treba samo jedan potpuno novi i čisti vatirani  štapić za uho, grlo i nos.

S obzirom da noviji modeli imaju  automatsko čišćenje senzora metodom treskanja kojim se prašina otresa i  otpada sa glatke površine senzora, potrebno je paziti da ne dodirujete  ništa osim čipa jer takve kamere imaju čičak ili naljepnicu za  skupljanje prašine, pa bi se vaša “metla za čišćenje” mogla zalijepiti. 😉

Postupak čišćenja:

 1. Skinite objektiv sa tijela,očistite mjesto spoja na objektivu i tijelu koristeći jedan ili dva vatirana štapića.
 2. Zatim okrenete tijelo sa senzorom prema dolje i laganim kuckanjem i treskanjem kamere istresete krupnije komadiće prašine.
 3. U izborniku pronađite “Mirror Up” i podignite zrcalo kako biste mogli nesmetano pristupiti senzoru.
 4. Ako okrenete kameru prema izvoru svijetla i pogledate čip pažljivim  gledanjem za samo nekoliko sekundi moguće je uočiti zrnca prašine.  Nečistoće koje su nevidljive obično nisu vidljive niti na fotografijama.
 5. Podignite kameru u visinu tako da senzor bude okrenut prema dolje,  podvucite se ispod kamere i vatiranim štapićem koga niste hvatali masnim  prstima pređite cik-cak metodom preko mjesta gdje se vide zrnca prašine  ili preko cijelog senzora. Lagano protresite i lupkajte kameru da  eventualni komadići lakše ispadnu. Uzmite drugi vatirani štapić i  ponovnite postupak. Nije potrebno jako stiskati s obzirom da je površina  senzora glatka, sjajna i suha, a vata bezopasna i nema nikakvih  opasnosti od oštećenja. Vatirani štapić koristite samo sa jedne strane i  bacite.
 6. Na kraju opet malo kuckajte i lupkajte sa strane po tijelu da  eventualna nečistoća ispadne i tada možete spustiti ogledalo i vratiti  objektiv.
 7. Što više držite tijelo i senzor okrenut prema dolje, manja je opasnost od ulaska novih stranih tijela.
 8. Vjerovali ili ne to je sve!

Moji objektivi su izuzetno prljavi i strašno je pogledati unutra jer sadrže ogromne količine prašine, a samo pokoje zrnce pronađe put do senzora, stoga je čišćenje dovoljno napraviti nekoliko puta godišnje, ovisno koliko često skidate objektive i boravite na vjetru ili prašnjavim prostorima.

Nešto za kraj:

A ako želite očisti bilo koji kontakt, dio koji škripuće ili zapinje, kotačić ili gumb na svojoj fotografskoj kameri, najbolje koristite sprej  Video 90 u pakiranju od 400 ml (optimalan omjer količina/cijena). Sprej  je izuzetno kvalitetan i potpuno neškodljiv. Dobro čisti, nije agresivan, ne vodi struju, ne ostavlja tragove i brzo hlapi, tako da  možete slobodno prskati sve mehaničke dijelove fotoaparata, uštrcati ga u prostor za memorijsku kartici, bateriju, priključne kablove i slična  mjesta.

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

Broj pogleda: 2737

7 thoughts on “Čišćenje senzora na dSLR kameri”
 1. Jednostavno zdravo seljački napisan post kojem se ne može ne vjerovati. Hvala ti!!!

 2. isprobao!! i očistio!!! imaš od mene ručak u restoranu kad dođeš u Đurđevac!

 3. hvala, hvala, hvala 😀 imao sam prašine na senzoru (na k200d), i pitao se kak ću očistiti. gledao sam skupe preparate, nećkao se da naručim, i onda naišao na ovaj članak, isprobao iiiiiii…. čist senzor! tako da još jedanput hvala!

 4. Očistio senzor na video kameri Sony VG20. Nije 100% ali je velika razlika. Jednu tvrdokorniju mrlju tretirao sam kapljicom destilirane vode koju sam prethodno kapnuo na štapič za uši. Na drugu stranu štapića lagano sam omotao rižin papir i njime obrisao prethodno tretirano. Mrlja / točkica je nestala. Naravno sve sam to ucinio nježno.Hvala na savjetima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *