Samogradnja namještaja od iverice

Najveći problem za kućne majstore, sve  do nedavno bio je kako ravno, bez oštećenja i 100% točno izrezati  oplemenjenu ivericu. Pojavom specijaliziranih tvrtki koje se bave  izradom namještaja, “samovci” imaju na raspolaganju najrazličitije  sofisticirane strojeva za rezanje, bušenje rupa i kantiranje, pa im je  posao bitno lakši, a završni rezultat znatno ljepši.

Dakako ivericu možete rezati i sami ali vam to nikako ne bih preporučio.  Danas svako veće mjesto ima poduzetnika koji nudi uslugu rezanja i  kantiranja iverice. Na vama je samo da osmislite komad namještaja koji  želite napraviti, skicirate ga i pažljivo preračunate dimenzije svakog  pojedinog komada iverice.

Kod proračuna troškova treba imati u  vidu činjenicu da su troškovi za iveral 30 – 50 % od ukupne cijene  namještaja! Iverica je relativno jeftina, ali se kasnije troškovi znatno  multipliciraju. Isto vam je kada radite sa gips karton pločama, one su  uistinu jeftine ali dok ne napravite gotov zid raspametiti će vas ukupna  cijena. 🙂

Zato treba obratiti pozornost da i sve drugo košta, od rezanja po dužnom metru do kantiranja.

ABS debljine 2mm višesturko je skuplji  od onoga debljine 0.5mm. Rezanje i kantiranje se obračunava po dužnom metru  što znatno poskupljuje početni izračun. Dodajmo tome: okove, vijke,  vodilice, ručkice, kapice za vijke, spojne vijke M6, nosače polica 5mm,  šarnire, nogice, odstojnike i brojne druge sitnice i eto nas na šalteru  za traženje kredita. 😉

Vijci se većinom kupuju u pakiranju od  200, 500 ili 1000 komada i morate ih imati u točnim debljinama i  duljinama inače će vaši spojevi biti vrlo traljavo izvedeni. Za svaki  spoj se koristi druga dimenzija vijka. Ako radite sa ivericom debljine  19 ili 20mm najviše ćete trošiti dvije dimenzije vijaka: za spajanje  iverice 4,5 x 50mm i za spajanje metalnih dijelova na ivericu 4,0 x  17mm, katkada dobro dođe 3,5 x 45mm, 4 x 20mm i još neki. Ako vijke  kupujete na komad, platiti ćete i do 10 puta višu cijenu!

Specijalizirane trgovine u metropoli  obično nude 50% nižu cijenu svega u odnosu na male trgovce iz  provincije. Prodaju putem interneta, dostava od vrata do vrata je  jeftina, brza i pozdana. U pravilu su najskuplji oni koji imaju mali  obrt i izradu namještaja po mjeri, pa usput prodaju metalnu galanteriju  ali je dobro imati ih pri ruci kada vam nešto usfali. 😉

Osim dobre volje, vještine, pomagača za  samogradnu trebate nekoliko komada električnog alata i brojne sitne  alatke koje svaki samograditelj ima i često koristi (odvijač, rašpa,  razna svrdla, metar, ubodna pila, brusni papir, klamerica, čekić,  šubler, i sl.). Naglasak bih stavio na dvije ili još bolje tri   akumulatorske bušilice. Jedna za bušenje rupa, druga za provrtanje  otvora za upuštanje glave vijka i treća za zavijanje vijaka. Ako to  nemate biti će vam jako, jako teško.

Ja sam radio sa dvije baterijske i jednom bušilicom na struju, a taj strujni kabel je znao jako smetati. 🙁 Kod kupnje baterijskih bušilica najbolje je odabrati onu sa dva  akumulatora, tako da se jedan uvijek puni dok drugog koristite.

Prazan akumulator usred posla je velika muka i frustracija. Kvalitetna accu-bušilica sa dva akumulatora košta zmeđu 50 do 100 EUR.  Ispod te cijene se ne isplati kupiti, a preko toga kupuju uglavnom profesionalci koji  će cijele dane zarađivati sa takvim alatom.

Tijekom bušenja rupa otkriti ćete  potrebu za odstojnicima koji će dozvoliti svrdlima ulazak do točno  određene dubine. Najlakše i najkvalitetnije rješenje je iskoristiti bilo  kakav okrugli komad drveta (drška od metle) koji odrežete na potrebnu  duljinu, probušite po sredini i navučete na svrdlo. Ako imate tokarski  stroj sve je puno jednostavnije i brže napraviti. U svakom slučaju  odstojnik treba fino obrusiti da ne ošteti ivericu. To je ujedno i  razlog zašto ne treba koristiti metal. Plastični materijali su također  dobar izbor…

Ako nemate pomagača ili vam komadi  “bježe” dobro će vam poslužiti samoljepiva traka za fiksiranje dva  komada iverice. Zaljepite je odozgo, odozdo i sa strane, a posebno je  efikasna ako je koristite na kutovima, tada može držati u tri osi, dok  ne izvedete bušenje i “šarafanje”.

Ukrasne PVC kapice za vijke možete  ugurati samo na vijke sa upuštenom glavom 4 x nešto milimetara.  Savjetujem da prije stavljanja kapice u glavu vijka utisnete kap  neoprenskog ljepila i zatim kapicu nježno kucnete čekićem.

Isplativost samogradnje? Ako gledate  cijenu, samogradnja je često skuplja od gotovog namještaja, jer obično  ne štedimo na sitnicama, ali je u pravilu takav namještaj znatno  kvalitetniji i pouzdaniji.

Nadalje ako razmotrimo funkcionalnost i  izradu po mjeri tada je samogradnja daleko iznad bilo koje druge opcije.  Ne smijemo zaboraviti niti zadovoljstvo majstora po završenom poslu, a  tek hvalisanje pred prijateljima, eee to je neopisiv doživljaj. 😉

Niti u jednoj trgovini ne možete kupiti  gotove komade namještaje kakve trebate ili želite, u točno onoj boji  koja vama odgovara, a o dimenzijama da ne govorimo. Nigdje ne možete  kupiti gotove ormare koji sa zadnje strane imaju policu, mjesto za  akvarij ili nešto što već posjedujete npr. dasku za snijeg, slike,  registratore.

Ormare koji sa zadnje strane izgledaju  kao i sa prednje, ili potpuno drugačije! Ormare koji sežu do stropa,  koji su napravljeni da služe i ne klimaju se, u koje stane više.  Shvatili ste…

02.06.2010.
Miša Nicinger

Broj pogleda: (9295)